fbpx

VIDEO: Skládky ako ohniská metánu. Indické Dillí predstavuje pre svet časovanú bombu

Skládka Ghazipur v indickém Dillí. Zdroj: X/Weinert Brothers, SOPA Images

Obyvatelia Dillí, ktorí často dýchajú vzduch s najhoršou kvalitou na svete, skládky všeobecne považujú za apokalyptické miesta, temné pomníky toho, ako sa mesto nedokáže vysporiadať s narastajúcim problémom znečistenia.

Podľa satelitných dát sú skládky v indickom hlavnom meste Dillí celosvetovým ohniskom skleníkových plynov. Skládky sa nad Dillí týčia ako monštruózne hory, na ktorých hodujú vtáky, muchy, škodcovia a kravy. Vydávajú neodbytný zápach hniloby, napísal web The Guardian, s tým, že „hory odpadkov“ sú také veľké, že sú vidieť z celého mesta.

Na skládkach, ktoré sa nachádzajú v štvrtiach Ghazipur, Bhalswa a Okhla, končí denne viac ako 10 000 ton odpadu z Dillí. Všetko od zeleninových šupiek po sklenené fľaše, plastové obaly, batérie, rozbité hračky a vyradené oblečenie. Skládky sú podľa The Guardianu niekoľko kilometrov široké a viac ako 60 metrov vysoké.

Skutočná hrozba, ktorú skládky v Dillí predstavujú, je však z veľkej časti neviditeľná. Satelitné dáta, ktoré exkluzívne získal denník Guardian, ukazujú, že skládky indického hlavného mesta sa stali globálnym ohniskom emisií metánu.

Vzhľadom na rozšírenú kultúru varenia z čerstvých produktov tvorí neobvykle vysoký podiel odpadu vyprodukovaného v Indii takzvaný „mokrý odpad“, ako sú zvyšky jedla a zeleninové šupky. Viac ako 50 percent odpadkov, ktoré sa denne v Dillí vyhadzujú, je biologicky rozložiteľných.

Vzhľadom na to, že v Dillí (mesto s 32 miliónmi obyvateľov) nie je zavedený žiadny prísny systém triedenia odpadu, „mokrý odpad“ sa väčšinou netriedi a necháva sa hniť. Pri jeho rozklade vzniká obrovské množstvo metánu, ktorý voľne stúpa do atmosféry.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie