fbpx

VIDEO: Ježiš umýva nohy. Reklama zo Super Bowlu pobúrila divákov

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/AP, X/Joshua Hoppe

Reklama pripomínajúca pokorné gesto Ježiša Krista vyvolala v Spojených štátoch vlnu kritiky. Niektorým ľuďom vadí prílišná posadnutosť nohami, ďalší poukazujú na konzervatívne pozadie kampane, ktorá za spotom stojí.

Super Bowl láka v USA každoročne k televíznym obrazovkám milióny divákov. Nie je preto divu, že sa do vysielacieho času počas finálového zápasu americkej futbalovej ligy snažia pretlačiť svoje reklamy firmy aj rôzne organizácie.

Tentoraz sa medzi nich dostala aj reklama „na Ježiša“, ktorá je súčasťou kampane He Gets Us. Usiluje sa o to, aby predstavila najmä mladým ľuďom myšlienky Ježiša Krista, akými sú súcit ču odpustenie. Združenie svoju reklamu počas akcie zverejnilo už v minulom roku a vyvolalo diskusiu, či nábožensky ladený spot patrí na takto exponovanú športovú akciu, píše USA TODAY.

Obe minuloročné reklamy, ktoré ukazovali „lásku Ježiša“, sa pritom umiestnili v prvej pätnástke celoročného rebríčka USA TODAY’s 2023 Ad Meter, kde sú spoty zoradené podľa toho, ako veľmi ich sledujú spotrebitelia.

Ježiš neučil nenávisť. Umýval nohy

Jedna z tohtoročných reklám bola spojená s tradíciou „umývania nôh“. Rituál odkazuje na Ježišovo pokorné gesto voči apoštolom, ktoré podľa Biblie prejavil krátko pred svojím ukrižovaním. Dodnes sa ním inšpiruje napríklad pápež v období Veľkej noci.

Ako je vidieť v úvodnom videu, spot ukazuje rôzne statické obrázky ľudí – vrátane ženy pred klinikou na plánovanie rodičovstva. Aj to totiž patrí v USA ku kontroverzným témam a niektorí konzervatívci by možnosti plánovania chceli obmedziť. Umývanie nôh sa v reklame dočkali aj ľudia, ktorí vyzerajú, akoby patrili k vylúčeným skupinám alebo niektorým menšinám.

Celé video končí sloganom: „Ježiš neučil nenávisť. Umýval nohy.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie