fbpx

Erotické stredoveké grafity? V Bardejove majú najstaršie nemravné kresby priamo na radnici

Na snímkach objavené renesančné grafity s nádychom erotiky. Zdroj: reprofoto/noviny.sk

Erotické kresby z čias renesancie patria k najstarším na našom území. Nachádzajú sa na stene známej historickej radnice v Bardejove. Informoval o tom portál Plus jeden deň.

Historici zo Šarišského múzea v Bardejove ich nazvali „renesančnými grafity“, uviedli noviny.sk. Unikátne renesančné fresky objavili pri rekonštrukcii. Ide o erotické kresby z konca stredoveku a nástupu renesancie.

Fresky sú nakreslené uhlíkom. Nachádzajú sa v časti niekdajšej prejazdovej chodby. Tá bola v tom čase verejne prístupná a dalo sa ňou prejsť aj vozom s koňmi. Na hornom poschodí rokovala mestská rada a po bokoch spodného podlažia boli maličké obchodíky s rozličným tovarom. Práve tam sa niektorý kupec, mešťan, obchodník či zbrojnoš rozhodol nakresliť si na stenu.

Na snímke nahá žena s nápisom Isabela nad ňou. Zdroj: reprofoto/noviny.sk

Grafity sa nachádzajú na najstarších vrstvách omietky budovy postavenej na začiatku 16. storočia. Pri jednej z malieb je aj dátum – rok 1548. “Radi by sme vedeli, kto je autorom malieb. Ale určite to boli ľudia, ktorí mali veľký zmysel pre živočíšnosť, keďže si takúto vec dovolili,” smeje sa riaditeľ múzea Peter Harčár.

Fresky zobrazujú podľa riaditeľa múza trochu vulgárnejším spôsobom bežný život človeka. “Sexualita bola v minulosti chránená. Cudnosť bola väčšou súčasťou života. V právnych kníh mesta z toho obdobia je zo zachovaných rozsudkov zrejmé, že boli udelené rôzne tresty, dokonca aj smrti, súvisiace aj s cudzoložstvom, smilstvom, nemravným životom či predmanželským spolužitím.”  Takéto veci sa kedysi najmä u mladých nezosobášených ľudí trestali vyhnaním mesta, čo bolo jedným z miernejších trestov. Ak mali toho ľudia na krku viac, trest mohol byť aj sťatím či obesením. Tak si však chránili bardejovskí radní morálku mesta.

Na snímke dve hrdličky pri sexuálnych praktikách. Zdroj: reprofoto/noviny.sk

“To ale neznamená, že by sa takéto veci nestávali. Práve naopak, zakázané ovocie najviac chutí,” smeje sa riaditeľ. “Za toto by určite nikto ani v tej dobe nedostal trest smrti. Keby ho prichytili, musel by to premaľovať. V minulosti sa za množstvo deliktov dalo vykúpiť peniazmi. Vtedy najväčšou hodnotou človeka bola jeho česť. Prísť o ňu a vyhnanie z mesta bez majetku, sa považovalo za koniec života.”

Na kresbách sú vyobrazené postavy kupcov, zbrojnoši, ale aj obrázky naturálneho sexuálneho motívu. Napríklad, pár hrdličiek jeden na druhom, či nahá mladá žena, nad ktorou je nápis Isabela.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie