fbpx

Začalo sa to vraj škrabancom od mačky. Nové vírusové ochorenie má prvú obeť

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/kroshka__nastya, Alaska Department of Health

Starší muž z Aljašky sa stal prvým človekom, ktorý zomrel po tom, čo sa nakazil nedávno objaveným vírusovým ochorením Alaskapox. Vírus zatiaľ nemá slovenský názov.

Muž z polostrova Kenai na juhu štátu sa podroboval liečbe v nemocnici. Úrady však potvrdili, že koncom januára zomrel.

Pacient mal oslabený imunitný systém v dôsledku užívania liekov, čo pravdepodobne prispelo k závažnosti priebehu ochorenia, uviedlo aljašské ministerstvo zdravotníctva.

Obeť bola jednou z celkovo siedmich hlásených infekcií Aljaškapox. Prvý infikovaný prípad zaznamenali v roku 2015 u dospelého, ktorý trpel lokalizovanou vyrážkou a opuchnutými lymfatickými uzlinami. Všetci predchádzajúci pacienti, tiež z regiónu Fairbanks, u ktorých bol diagnostikovaný vírus, nevyžadovali liečbu a trpeli miernymi infekciami.

Alaskapox alebo AKPV je dvojvláknový DNA vírus, o ktorom úradníci tvrdia, že sa zdá byť zoonotický, primárne cirkulujúci medzi cicavcami na Aljaške s príležitostným prenosom na ľudí. Symptómy zahŕňali jednu alebo viac kožných lézií, opuchnuté lymfatické uzliny a bolesť svalov.

Podozrenie padlo na mačku

Podľa miestnych úradov je zdroj kontaktu muža s vírusom nejasný. Muž mal však podozrenie, že by mohlo ísť o dôsledok škrabanca od túlavej mačky.

Pacient si minulý rok v septembri všimol červenú hrčku v podpazuší a dostal antibiotiká. Jeho príznaky sa zhoršili, pociťoval únavu a bolesť.

V zhoršenom stave bol prevezený do nemocnice v Anchorage, kde hlásil sa mu objavili ďalšie príznaky – kožné lézie, opuchnuté lymfatické uzliny a bolesť svalov.

Jeho stav sa po týždni liečby zlepšil, neskôr nasledovalo zhoršenie, pretože trpel oneskoreným hojením rán, zlyhaním dýchania a obličiek, následkom čoho bola smrť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie