fbpx

Máte elektromobil? Na Slovensku pribudnú stovky nabíjacích staníc

Zdroj/ Pexels - Kindel Media

Majitelia elektromobilov sa môžu tešiť. Onedlho bude na Slovensku o 340 nových nabíjacích staníc viac. Financované budú z plánu obnovy. Informoval o tom RTVS.

Ministerstvo hospodárstva mestám schválilo dotácie v celkovej hodnote takmer 1,5 milióna eur na 340 nových nabíjacích staníc určené pre elektronické autá. Medzi 13 úspešnými žiadateľmi sú aj napríklad Brezno a Banská Bystrica. „Vybudujeme 15 nových nabíjacích staníc,“ priblížil pre RTVS primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

„Celkom sa nám podarilo získať 220-tisíc eur. Čo sme v podstate z 13 miest druhé najúspešnejšie mesto. V priebehu roka pribudne v meste 35 nabíjacích staníc pre elektromobily,“ pokračoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Západ je na tom lepšie

Slovensko v infraštruktúre pre elektrovozidlá zaostáva, no pomoc Európskej únie môže situáciu zmeniť. „Myslím si, že je to veľmi dôležitý krok vpred na to, aby sme zabezpečili plynulý prechod na elektrické autá. Ale hlavne u občanov a verejnosti vytvorili dôveru v tento spôsob dopravy,“ povedal poslanec europarlamentu Michal Wiezik.

„Zároveň musíme upozorniť aj na to, že masívny rozvoj elektromobilty, ktorý príde teda až o nejakých päť-desať rokov, si vyžiada tlak na vyšší odber elektrickej energie, ktorú budeme musieť vedieť vyrobiť,“ pokračoval europoslanec Robert Hajšel.

Čoraz častejšou otázkou je aj dojazd elektrovozidiel pri dlhších trasách. „Najmä v okolí hlavných trás teda v okolí diaľnic a ciest prvej triedy by bolo potrebné budovať viac verejných nabíjacích staníc,“ myslí si manažér dopravného spravodajstva Zelená vlna RTVS Ľuboš Kasala.

Zaostávame aj v predaji elektrovozidiel. Prieskum ukázal, že Slovensko bolo s počtom 2 346 nových predaných elektromobilov najnižšie spomedzi krajín Európskej únie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie