fbpx

Kráľ Karol III. sa prvýkrát od oznámenia diagnózy objavil na verejnosti

Kráľ Karol III. s manželkou Camillou sa prvýkrát od diagnózy rakoviny ukázal na verejnosti. Zdroj: X/The New Daily

Karol III. je britským kráľom už 18 mesiacov. Stal sa ním po smrti jeho matky kráľovnej Alžbety II. V pondelok mu lekári diagnostikovali rakovinu, nešpecifikovali však, o aký konkrétny druh choroby ide.

Britský kráľ Karol III. sa objavil na verejnosti po prvýkrát, odkedy mu lekári diagnostikovali rakovinu. V nedeľu navštívil kostol svätej Márie Magdalény vo východoanglickom Sandringhame, kde sa zotavuje. Informovala o tom agentúra Reuters.

Karola III. bolo možné vidieť vychádzať zo svojho sídla Clarence House neďaleko Buckinghamského palácu. Podľa správ britských médií by sa mal helikoptérou presunúť do kráľovskej rezidencie Sandringham na východe Anglicka.

Kostol neďaleko svojho sídla kráľ navštívil po boku svojej manželky kráľovnej Camilly. Po príchode zamával prizerajúcim sa a vkročil do kostola.

Už v sobotu vydal kráľ vyhlásenie, v ktorom všetkým ďakoval za vyjadrenie podpory v jeho boji so zákernou chorobou. „Všetci bojujúci s rakovinou vedia, že vaše láskavé slová sú najväčším zdrojom útechy a povzbudenia,“ povedal kráľ. Oznámil tiež, že zatiaľ bude pokračovať v niektorých kráľovských povinnostiach a chce naďalej organizovať každotýždenné stretnutia s premiérom.

O jeho zdravotnom stave Buckinghamský palác informoval verejnosť v pondelok. Vo vyhlásení ďalej stálo, že kráľ v najbližších dňoch začne s liečbou, kvôli čomu odloží najbližšie verejné akcie. O aký typ rakoviny ide, oznámené nebolo, ale podľa britských médií nejde o rakovinu prostaty, kvôli ktorej zväčšeniu na konci januára podstúpil zákrok.

Bude vás zaujímať

Podľa BBC sa očakáva, že ho zastúpia iní vysokopostavení členovia kráľovskej rodiny, medzi nimi aj princ William. Karol sa však naďalej bude venovať štátnym záležitostiam svojho úradu. Skoré uzdravenie mu zaželali viacerí svetoví lídri.

Karol III. sa stal panovníkom v septembri 2022 po smrti svojej matky Alžbety II. Vo všeobecnosti sa tešil dobrému zdraviu s výnimkou zranení pri hraní póla a pri lyžovaní.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie