fbpx

Ukrajina je v najťažšej kríze, morálka klesla ku dnu, píšu západné médiá

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a šéf vojenskej tajnej služby (GUR) Kyryl Budanov počas slávnostného ceremoniálu v piatok 9. februára 2024 v Kyjeve. Zdroj: FOTO TASR/AP

V súčasnej dobe zažíva Ukrajina najhoršiu vojenskú krízu od ruského pokusu o dobytie Kyjeva hneď z kraja vojny v roku 2022, domnieva sa nemecký denník Bild. Podľa denníka The Sunday Times klesla v čase výmeny špičiek ukrajinskej armády morálka vojakov na najnižšiu úroveň. A agentúra Bloomberg varuje pred ľahkomyseľnosťou mnohých Američanov, ktorým nedochádza, čo by znamenalo, keby USA nechali Ukrajinu padnúť.

Bild poukazuje na to, že sami okupanti sú vyčerpaní, majú obrovské straty, niekedy až tisíc ľudí denne. Napriek tomu na fronte postupujú vpred.

„Ako reportér na Ukrajine som nevidel takú náladu od vpádu v roku 2022. Otázkou je, či celú drámu vo Washingtone, Berlíne a Paríži pochopili,“ podotkol zástupca šéfredaktora Bildu Paul Ronzheimer, ktorý nedávno navštívil front pri Bachmute.

Ronzheimer pripomenul, že cieľom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je „získať späť všetky regióny zabrané Ruskom“. Bývalý najvyšší veliteľ Valerij Zalužnyj už ale dávno pochopil, že v dnešných podmienkach to „nie je možné zrealizovať“ a verejnosť by s tým mala byť oboznámená. Ukrajine chýbajú „zbrane, vojaci, technológie a hlavne spoľahlivá podpora zo strany USA“.

Cesta z Kyjeva do Slovjanska na východe Ukrajiny je podľa nemeckého novinára ako cesta do inej krajiny. Zatiaľ čo Kyjevčania si môžu aspoň do zákazu vychádzania znovu užívať život v reštauráciách, na Donbase nikto nevie, ktoré ďalšie mesto môže padnúť.

Pred rokom sa odohrala bitka o Bachmut, pri ktorej zomreli desiatky tisíc ľudí. Dnes sa vedú bitky o Časív Jar a hlavne Avdijivku. „Jedna vec je jasná: Rusi majú výhodu. Hoci sú ruskí vojaci vyčerpaní, postupujú meter po metri,“ napísal Ronzheimer s tým, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi na jeho vojakoch nezáleží a chce len víťazstvo. Špekuluje sa, že potrebuje významnú vojnovú trofej kvôli prezidentským voľbám v marci.

Prudký pád morálky vojsk

Podľa denníka The Sunday Times klesla po dvoch rokoch vojny morálka vojsk na najnižšiu úroveň vôbec. Veľa vojakov už potrebuje prestriedať. Odchod najvyššieho veliteľa Valerija Zalužného podľa nedeľníka privodil zároveň obavy z jeho nástupcu Oleksandra Sýrskeho.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie