fbpx

Slovenského mlieka je najmenej v histórii a je drahšie. Ako sa bude cena ďalej vyvíjať?

Zdroj: TASR/Ján Kroššlák

Sebestačnosť Slovenska v produkcii mlieka je opäť nižšia, na historickom minime. Minulý rok sme ho totiž vyprodukovali najmenej v histórii a malo najvyššiu výkupnú cenu. S poklesom cien však stále netreba počítať, uviedol portál RTVS

Slovensko malo prednedávnom v produkcii kravského mlieka plnú sebestačnosť, dnes je to inak. Každý rok klesá a tento rok sa na Slovensku nadojilo historicky najmenej mlieka a najmenej ho išlo aj na pulty do reťazcov.

„Musíme konštatovať, že opäť to kleslo, za minulý rok klesli počty dojníc o vyše štyritisíc kusov, čo predstavuje vyše štyri percentá. Treba skonštatovať, že na Slovensku ich máme už len niečo cez 100-tisíc,“ skonštatovala pre RTVS riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margita Štefániková.

V objemovom meradle klesli dodávky mlieka o 16,5 milióna kilogramov, čo tvorí dve percentá. V prepočte na spotrebu ide až o 90-tisíc ľudí.

V Žemberovciach stúpli náklady o 150-tisíc eur. Na farme sa nachádza 300 dojníc. Náklady im stúpli o päť centov na liter mlieka, čo je pri výrobe cez tri milióny litrov naozaj veľká suma.

„Čiže aj tieto náklady spôsobujú, že chovatelia dojníc nie sú ochotní tieto náklady znášať, pretože výrobu mlieka nerobia so ziskom. Chov dojníc je celé roky stratový a chovatelia odmietajú kompenzovať túto stratu z iných výrobných činností, a preto vlastne jeden z dôvodov je aj to, že znižujú stavy dojníc,“ uviedol predseda PD Žemberovce Milan Halmeš.

Momentálne sa sebestačnosť Slovenska v produkcii kravského mlieka pohybuje na úrovni približne 76 percent.

V roku 2023 bol rekord aj vo výkupnej cene mlieka. Teda cena, za ktorú mliekarne vykupujú mlieko od chovateľov, bola historicky v priemere najvyššia.

„Nedá sa tlačiť na spracovateľov a, samozrejme, tým aj na obchod, že cena mliečnych výrobkov môže ísť dole, lebo určite náklady na výrobu mlieka sú čoraz vyššie a vyššie. Čiže tá cena je asi oprávnená, lebo nikto nemôže povedať tej krave, aby si spravila postavu a išla na diétu. Kŕmiť ju treba, my takú cenu zaplatíme a musíme to potom dostať do výrobkov a výrobky tak nemôžu byť lacné, lacnejšie, nebodaj zadarmo,“ dodal prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie