fbpx

Menej mobilov počas vyučovania? Komisár pre deti ich chce regulovať, podľa učiteľov môžu byť nápomocné

Ilustračná fotografia. Zdroj: freepik.com

V súčasnosti si používanie mobilných zariadení v triedach regulujú školy samostatne. Niekde ich učitelia tzv. nechcú ani vidieť, inde s nimi na hodinách pracujú a využívajú možnosť moderných technológií. Umožnilo im to zrušenie plošného zákazu. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Aktuálne chce ich používanie regulovať komisár pre deti. Tvrdí, že sa tak má zlepšiť výuka, učitelia sú však proti. Považujú ich skôr za technologických a efektívnych pomocníkov.

V triede, v ktorej sme sa boli pozrieť, sú telefóny bežnou súčasťou vyučovacieho procesu. Učitelia si túto možnosť nevedia vynachváliť.

Komisár pre deti Jozef Mikloško chce systémovú zmenu a doterajšiu formu považuje za nedostatočnú. Tak ako sa pred dvomi rokmi vyhláškou zrušil zákon zákazu mobilných telefónov, Mikloško to chce opäť jasnými pravidlami kontrolovať.

„Posledné vedecké výskumy hovoria o negatívnom vplyve. Unesco vyzvalo na reguláciu. Ministerstvo školstva je tomu naklonené,“ povedal pre tvnoviny.sk Jozef Mikloško.

„Minister školstva na tento účel zriadil pracovnú skupinu. Výstupy z jej odporúčaní by mali byť známe do konca prvého polroka 2024,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

„Keďže ako školy nedokážeme každému žiakovi zabezpečiť, aby mal prístup k digitálnej technológii, myslím si, že by sme stále mali mať možnosť, aby deti mohli používať vlastné zariadenia na vzdelávacie účely,“ vysvetľuje digitálna koordinátorka ZŠ Jána Amosa Komenského v Bratislave Zuzana Mikušová.

Aj názory odborníkov sa vzájomne líšia. Niektorí tvrdia, že sú technológie pre detský mozog škodlivé, iní hovoria, že sa súčasnej digitálnej dobe treba prispôsobiť a naučiť sa pracovať s ňou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie