fbpx

Stavbári reprezentujú Slovensko. Za výstavbu tunelov si prevzali ocenenie

Ilustračná snímka. Zdroj: TASR/František Iván

Slovensko reprezentujú nielen športovci či umelci, ale aj stavbári. Za výbornú prácu pri výstavbe tunelov na rýchlostných cestách v Poľsku si prevzali ocenenie Slovensko-poľskej obchodnej komory.

Ako uvádza portál noviny.sk, stavbári majú podľa všetkého bohaté skúsenosti z predošlých stavieb, ktoré im pomohli získať ocenenie. Riaditeľ projektu Peter Manda oznámil, že proces razenia majú za sebou a zvládli aj ťažkú geológiu.

Za hranicami budujú dva tunely, ktoré sú súčasťou rýchlostnej cesty S1. Tá prepojí poľské mesto Bielsko-Biala s našim kysuckým regiónom. „Kratší tunel má 860 metrov. Už máme ostene hotové a pripravujeme betonáž dlhšieho. Ten má 960 metrov,“ vysvetlil Manda.

Počas svojich prác sa museli viackrát prispôsobiť iným štandardom, ktoré sú odlišné od tých našich.

„Tunelárstvo na Slovensku, tie predpisy sú trošku ďalej, lebo máme oveľa viac tunelov. Sú štandardy zachytené viac v predpisoch a normách. Tu tieto predpisy zatiaľ nie sú, takže mnohé veci aj pri razení sme robili možno až striktnejšie, ako bolo nutné,“ povedal Miroslav Remeta, zástupca akcionárov.

Za tunely si prevzali ocenenie

Ocenení boli v kysuckej dedinke Skalité. „Naša obec je spojená práve s Poľskou republikou, ktorá nás nerozdeľuje, ale spája, a preto nás oslovila SPOK s ocenením,“ uviedol starosta obce Jozef Cech.

Podľa Remetu ide o miľník, vďaka ktorému majú stavbári vysoký predpoklad pracovať na poľskom trhu. Samotné prepojenie medzi dvoma štátmi má nesmierny význam pre Slovensko, ale aj pre Poľsko.

„Úroveň prepojenia medzi Slovenskom a Poľskom je katastrofálna a táto stavba je krok k tomu, ako to zmeniť,“ doplnil Veľvyslanec Poľska v Slovenskej republike Maciej Ruczaj.

Veľvyslankyňa Slovenska Andrea Elscheková Matisová dodala, že v slovensko-poľskom kontexte je dôležité, aby sa prepojenie napájalo na nedokončenú D3.

„D3 je aj v programovom vyhlásení vlády, čo je dôkaz, že to myslíme vážne, nevieme to ale postaviť za rok ani za dva,“ naznačila hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

D3 sa nevedia dočkať najmä Kysučania, ale pomôže aj iným vodičom, a to nielen zo Slovenska.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie