fbpx

Čaputová by mala nasledovať príklad maďarskej prezidentky a odstúpiť, vyjadril sa Blaha

Podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha. Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Jaroslav Novák

Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstúpila z funkcie, pretože omilostila muža, ktorý kryl sexuálne zneužívanie. Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky vyzýva Zuzanu Čaputovú k rovnakému kroku.

„Vyzývam prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú, aby mala takú odvahu, ako maďarská prezidentka a odstúpila za to, že udelila štátne vyznamenanie fašistom,“ odkázal predseda najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD Ľuboš Blaha. Odkazoval tak na štátne vyznamenania, ktoré v roku 2022 prezidentka udelila trom členom Bielej légie, pričom napokon s odstupom desiatich dní uznala, že to nebolo v poriadku.

Blaha na sociálnej sieti pripomína, že rovnako urobila prezidentka Maďarska Katalin Nováková a to v súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania.

V roku 2022 uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec, že „v prípade vyznamenania Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára sa stala chyba v procese posudzovania. Štátne vyznamenania by mali dostávať ľudia, ktorých životný príbeh nemôže vyvolať spor o to, či slúžili demokracii. Urobím všetko pre to, aby sa v budúcnosti podobné kontroverzie neopakovali.“

Podľa podpredsedu Národnej rady nejde o jediný prešľap Zuzany Čaputovej. Ďalším prípadom je podľa neho napríklad to, že prezidentka obhajovala vyšetrovateľov, ktorí „chceli jednej statočnej žene zapáliť auto kanistrom a nakopať ju medzi nohy…“ Vo svojom vyjadrení spomenul aj očkovanie proti koronavírusu.

Nakoniec dodal tiež Obrannú dohodu s USA. Podľa Blahu totiž väčšina Slovákov odmieta prítomnosť cudzích vojsk na našom území. Dodal, že prezidentka sa nespráva ako štátnik.

Ako píše pluska.sk, Ľuboš Blaha sám čelí trestnému stíhaniu pre obraz Che Guevaru vo svojej kancelárii v Národnej rade SR. Trestné oznámenie na Blahu podal ešte začiatkom novembra historik Ústavu pamäti národa Patrik Dubovský.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie