fbpx

Maďarská prezidentka skončila vo funkcii. Udelila milosť mužovi, ktorý kryl pedofila

Na archívnej snímke z 28. apríla 2023 maďarská prezidentka Katalin Nováková v Budapešti. Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstúpila z funkcie hlavy štátu. V súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove to prezidentka oznámila v sobotu podvečer 10. februára 2024 vo verejnoprávnej televízii M1. Zdroj: TASR/AP

Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstúpila z prezidentskej funkcie. Reaguje tak na kritiku, že udelila milosť mužovi, ktorý kryl sexuálne zneužívanie detí.

Nováková, ktorá post najvyššieho ústavného činiteľa obsadila 10. mája 2022, oznámila svoju rezignáciu v mimoriadnom vysielaní M1 po tom, ako predseda vlády Viktor Orbán inicioval novelu ústavy v reakcii na škandál okolo prezidentskej milosti. V zmysle tejto novely nemôže dostať prezidentskú milosť nikto, kto sa dopustí trestného činu na maloletom, píše TASR.

Neustála kritiku

Prezidentka neustála kritiku za milosť, ktorú minulý rok udelila. Dostal ju totiž muž, ktorý ako zamestnanec detského domova kryl svojho nadriadeného a jeho zneužívanie chlapcov.

Proti Novákovej v piatok 9. februára demonštrovala prinajmenšom tisícka ľudí. Dav skandoval „Nie pedofílii“ a na začiatku akcie ľudia uctili minútou ticha pamiatku jednej z obetí, ktorá spáchala samovraždu.

Nováková sa rozhodla omilostniť viacero odsúdených minulý rok na jar pred návštevou pápeža Františka. Bol medzi nimi aj zástupca riaditeľa detského domova, ktorý pomáhal bývalému šéfovi kryť jeho trestnú činnosť. Riaditeľ bol odsúdený na osem rokov za zneužitie najmenej desiatich maloletých chlapcov v rokoch 2004 až 2016, jeho zástupca na viac ako tri roky odňatia slobody.

Mert Pop, ktorý bol jednou z obetí zneužívania, verejne vyjadril zdesenie nad milosťou a vyzval Novákovú, aby svoje rozhodnutie vysvetlila. „Bývalá ministerka pre rodinu Katalin Nováková je jednou z ľudských tvárí (vládnej strany) Fidesz, ktorej sa dalo veriť, že je dobrou matkou starajúcou sa o rodinu a umiernenou prezidentkou. Ukázalo sa, že to tak nie je,“ povedal AP Pop, ktorý podľa svojich slov cíti zodpovednosť konať aj v mene ostatných obetí a získať odpoveď, prečo milosť získal muž, ktorý napomáhal k ich zneužívaniu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie