fbpx

Kastingoví režiséri po dlhom „boji“ vyhrali. Oscary budú mať novú kategóriu

Ilustračná snímka. Zdroj: TASR/AP

V rámci udeľovania Oscarov bude od roku 2026 zavedená nová kategória za najlepší kasting a výber účinkujúcich na obsadenie úloh vo filme, oznámili organizátori prestížneho podujatia. 

„Castingoví režiséri zohrávajú vo filmovej tvorbe zásadnú úlohu a ako sa akadémia vyvíja, sme hrdí na to, že môžeme kasting pridať k disciplínam, ktoré uznávame a oslavujeme,“ píše sa vo vyhlásení. „Blahoželáme našim členom oddelenia Casting Directors k tomuto vzrušujúcemu míľniku a k ich odhodlaniu a usilovnosti počas tohto procesu.“

Pobočka Casting Directors, založená v roku 2023, zareagovala na túto správu a označila ju za „zaslúžené uznanie“ a „svedectvo o odhodlanom úsilí našej pobočky“, informuje denník theguardian.com.

Naposledy bola nová súťažná kategória predstavená v roku 2001 vytvorením Oscara za najlepší animovaný hraný film. Televízna akadémia zaviedla castingovú cenu Emmy už v 90. rokoch. Naposledy ho vyhral tím, ktorý sa podieľal na hre The White Lotus.

Riaditeľ filmu John Wick: Kapitola 4, Chad Stahelski, tiež pokračuje v petícii za Oscara, ktorý odmeňuje tých, ktorí sú v kaskadérskom oddelení. „Stretli sme sa s členmi Akadémie a skutočne sme viedli tieto rozhovory, a aby som bol úprimný, nebolo to nič iné ako neuveriteľne pozitívne, neuveriteľne poučné,“ povedal minulý rok Stahelski.

Akadémia zatiaľ bezprostredne nepotvrdila, či bude nová kategória zaradená do živého televízneho vysielania. V súčasnosti sa Ceny Akadémie udeľujú v 23 kategóriách, zavedením kastingového Oscara sa počet rozdaných ocenení zvýši na 24, píše pluska.sk.

Cena nasleduje po dlhom boji kastingových režisérov o uznanie na slávnostnom ceremoniáli. Kategória bude uvedená na Oscaroch v roku 2026.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie