fbpx

USA nebudú chrániť krajiny NATO, ktoré neprispievajú dostatočne. Nech si Rusko robí, čo chce, povedal Trump

Donald Trump. Zdroj: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump na predvolebnom stretnutí v Južnej Karolíne pred svojimi priaznivcami hovoril, že pod jeho vedením nebudú Spojené štáty brániť členské štáty NATO, ktoré nedávajú dosť peňazí na svoju obranu.

Ak Rusko napadne členský štát NATO, ktorý nedáva dosť prostriedkov na svoju obranu, neprídu mu Spojené štáty pod Donaldom Trumpom na pomoc. Vyjadril sa tak exprezident a pravdepodobný republikánsky kandidát na amerického prezidenta vo voľbách v roku 2024. Bývalý prezident dodal, že by v takom prípade Rusko podporil, nech si s danou krajinou robí, čo chce.

Bývalý prezident pred svojimi priaznivcami v Južnej Karolíne spomínal, kedy na stretnutí s čelným predstaviteľom „veľkej európskej krajiny“, ktorý sa ho spýtal, či by USA prišli na pomoc krajine napadnutej Ruskom, ktorá nedodržiava záväzky k NATO. Trump odvetil, že by krajinu neochránil a ešte by Moskvu povzbudzoval, nech si robí, čo do čerta chce.

Trumpove slová jeho priaznivci odmenili hlasný potleskom. Následne dodal, že štáty musia platiť za svoju obranu. „NATO bolo rozbité, než som prišiel,“ dodal.

Kedy sa udalosť stala, ani o aký štát, či o ktorého štátnika išlo, Trump nespresnil. Avšak Eurokomisár Thierry Breton v januári spomínal na rozhovor Trump so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou na ekonomickom fóre v Davose v roku 2020. Exprezident šéfku komisie upozornil, že Európa nemôže očakávať, že Spojené štáty zabezpečia jej obranu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie