fbpx

Energeťáky s alkoholom posielajú čoraz viac mladých ľudí do nemocníc

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Na energetický nápoj s názvom Prime upozornila na Instagrame zakladateľka projektu Sestrička online Katka Reptová. Podľa jej slov na detskom ARO končia tínedžeri, pretože kombinovali alkohol a energetický nápoj.

„Neverili by ste, koľko teenagerov končí vďaka pitiu energetických nápojov na urgentnom príjme pre kolaps.
Koľko teenagerov končí na detskom ARE pre zlyhanie srdca, pretože kombinovali alkohol a energeťák. Zlyhalo im srdce – áno, 15 ročnému dieťaťu‼️ Poruchy rytmu sú časté aj u detí, ktoré pijú tú super špica cool vec s názvom Prime Energy. Ten obsahuje veľké množstvo kofeínu a taurínu (jedna fľasa obsahuje 3šálky espresa) – to vedie k poruchám koncentrácie, poruchám spánku, závratiam, podrázdenosti, zvyšuje sa chuť k jedlu a tým hrozí obezita!!! Ak si zvolia deti “hydratačný” Prime, tak ten obsahuje dávku draslíka, ktorá pri jednorazovom vypití slabšieho organizmu môže narobiť riadnu galibu.
Viete, čo robí vysoká dávka draslíka? Zastavuje srdce. Spôsobuje arytmie,“

vysvetľuje.

Katka chce týmto upovedomiť rodičov, prečo je nielen Prime, ale všetky energetické nápoje nebezpečné. Hovorí, že lepšie ako zakázať, je vysvetliť to deťom.

„Nemá význam to deťom zakazovať. Kúpia si to za vaším chrbtom. Vysvetlite im možné následky ich konania,“ uviedla.

Energeťáky sú spojené s nespavosťou a zlým spánkom

Britský Guardian informuje na základe štúdie, že energetické nápoje sú spojené s nespavosťou a nekvalitným spánkom. Podľa výskumu už len jedna plechovka za mesiac zvyšuje riziko narušeného spánku. Štúdie sa zúčastnilo viac ako 53-tisíc ľudí vo veku od 18 do 35 rokov v Nórsku. Vedci zistili, že tí, ktorí energetické nápoje konzumovali každý deň, spali asi o pol hodiny menej ako tí, ktorí ich pili príležitostne alebo vôbec. Čím viac ľudia energetické nápoje pili, tým menej spali.

Výsledky preukázali, že ľudia, ktorí ich konzumovali denne, mali celkovo viac problémov s prebúdzaním alebo im trvalo dlhšie, kým zaspali. Až 51 percent žien, ktoré pijú tieto nápoje denne trpí nespavosťou. Z mužov trpí nespavosťou 37 percent pravidelných spotrebiteľov.

Štúdia ukázala, že aj tí, ktorí si dali jeden až tri energetické nápoje mesačne, mali väčšie problémy so spánkom ako ľudia, ktorí sa ich nikdy nedotkli. Keďže šlo o pozorovaciu štúdiu, výskumníci nevyvodili žiadne pevné závery. Napriek tomu vedci z univerzít v Bergene a Osle dospeli k záveru, že konzumácia energetických nápojov aj v malom množstve zohráva podstatnú úlohu pri probléme s nekvalitným spánkom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie