fbpx

V klube do noci? Mladí dnes uprednostnia spánok. Trendom je večierka o deviatej

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pexels - Andrea Piacquadio)

Dosť bolo večierkov, klubov a barov. Ako ideálny program na sobotný večer si mnohí mladí Američania predstavia spánok a nájdu sa takí, ktorí razia večierku už po deviatej. Súčasná najmladšia generácia dospelých podľa prieskumov chodí spať čím ďalej tým skôr. Neskoro večerná akcia sa už nepovažuje za zábavu a mnohokrát ušetrí za jedlo aj pitie. Podniky novému trendu začínajú prispôsobovať svoje harmonogramy.

Dnešní dospelí medzi 18 a 35 rokmi hovoria, že lepšie chápu súvislosť medzi spánkom a zdravím ako predchádzajúce generácie. Mladí tiež uvádzajú, že majú radi, keď majú kontrolu nad svojím spánkovým režimom, a pokojne odmietajú pozvanie na neskoré večere. Tomu sa prispôsobuje aj biznis a bary začínajú ponúkať predchádzajúce tanečné párty alebo iné akcie počas dňa, píše americký denník The Wall Street Journal.

V roku 2022 mladí Američania medzi 20 a 30 uvádzali, že v priemere spia deväť hodín a 28 minút denne, zistil prieskum vypracovaný portálom RentCafe. Oproti roku 2010, kedy to bolo osem hodín a 47 minút denne, ide o osempercentný nárast.

Mladí chodia tiež čím ďalej skôr spať. Podľa analýzy dát od viac ako dvoch miliónov užívateľov šikovných postelí Sleep Number chodili tento rok v januári ľudia medzi 18 a 34 rokmi do postele v priemere o 22:06. Vlani v januári to bolo o 22:18.

„Večer sa už nič dobré neodohráva“

Devätnásťročná Emma Kraftová, ktorá študuje tretí rok na Kalifornskej univerzite v Berkeley, žila v druhom ročníku v ubytovaní so 65 ďalšími ženami a aj tak zvládla spať minimálne deväť hodín denne. Zaspať sa snaží každý deň o pol desiatej večer. „Pre mňa sa už po deviatej večer nič dobré neodohráva,“ hovorí študentka.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie