fbpx

Maďarský súd zrušil pokutu za gay romancu. Úradníci nevedia čítať zákony, povedal

Ilustračná foto. FOTO TASR - Dano Veselský

Maďarský súd zrušil pre formálne vady pokutu, ktorú úrady uložili reťazcu kníhkupectva za predaj knihy viditeľne ukazujúcej homosexualitu. Bezprecedentná pokuta vo výške takmer 31 tisíc eur bola vlani uložená na základe zákona zakazujúceho prezentáciu homosexuality deťom, kritizovaného Európskou úniou. Súd však v rozsudku zverejnenom v piatok uviedol, že úrady si zákon z roku 2021 „nesprávne vyložili“.

Reťazec kníhkupectva Liera dostal vlani pokutu za to, že predával v detskej sekcii grafický román Srdcerváči (Heartstopper) bez toho, aby ho zabalil do nepriehľadného obalu, ako ukladá zákon. Na prebale knihy sú totiž vyobrazení dvaja stredoškoláci držiaci sa za ruky. Príbeh o začínajúcej láske medzi dvoma chlapcami od britskej autorky Alice Osemanovej spopularizoval seriál na platforme Netflix.

Budapeštiansky súd dal za pravdu kníhkupectvu Líra, že chyba v interpunkcii vo vydanom texte zákona pozmeňuje interpretáciu jednej z podmienok na predaj kníh s tematikou LGBT+. Vyplýva z neho totiž, že povinnosť nepriehľadných obalov sa vzťahuje iba na knihy predávané oddelene od ostatných produktov.

Príslušný zákon zakazuje zobrazovanie obsahov s tematikou LGBT+ v médiách, ku ktorým majú prístup ľudia mladší ako 18 rokov. Za hanbu ho označila napríklad predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a EK kvôli nemu proti Maďarsku podala žalobu. Podľa EÚ je zákon v rozpore najmä s právami na slobodu prejavu a nediskrimináciu.

Kreatívny riaditeľ kníhkupectva Liera Krisztián Nyáry aj po vyhlásení rozsudku upozornil na to, že zákon je zle napísaný a ťažko interpretovateľný.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie