fbpx

Zomreli ruka v ruke. Holandský expremiér podstúpil s manželkou eutanáziu

Dries van Agt, September 2010, Amsterdam. Zdroj: Wikimedia

Niekdajší holandský premiér Dries van Agt zomrel v pondelok pri eutanázii ruka v ruke so svojou manželkou Eugeniou van Agtovou-Krekelbergovou. Obom bolo 93 rokov. V piatok to oznámila organizácia na ochranu ľudských práv The Rights Forum, ktorú ministerský predseda z rokov 1977 až 1982 založil.

Manželia mali už dlhšiu dobu podlomené zdravie, van Agt v roku 2019 utrpel krvácanie do mozgu a nikdy sa úplne nezotavil. Pochovaní budú pri súkromnom obrade vo východonihozemskom meste Nijmegen.

„Zomrel ruka v ruke so svojou milovanou ženou, ktorá mu bola oporou, s ktorou bol viac ako 70 rokov a o ktorej stále hovoril ako o ‚svojom dievčati‘,“ uviedla nezisková organizácia vo vyhlásení.

Eutanázia je povolená len v hŕstke štátov sveta, okrem Holandska napríklad v Belgicku, Luxembursku, Kolumbii či Kanade. Viac krajín vrátane Rakúska, Švajčiarska či Švédska dovoľuje asistovanú samovraždu. U nás eutanázia ani asistovaná samovražda legálne nie sú.

Archaické odkazy a vášeň pre cyklistiku

Van Agt bol kresťanský demokrat, po odchode z politiky ale zastával čoraz viac progresívnu pozíciu. Z domovskej strany odišiel v roku 2017 kvôli ideologickým nezhodám, najmä čo sa týkalo prístupu k Izraelu a Palestíne. Van Agt podporoval Palestínčanov dlhodobo, aj cez svoju organizáciu The Rights Forum, informuje iDNES.cz. 

Niekdajší premiér bol známy pre početné archaické odkazy a celkovo veľkolepé vyjadrovanie, rovnako ako vášňou pre cyklistiku. S týmto koníčkom skončil po páde v roku 2019.

„Svojím kvetnatým a jedinečným jazykom, jasným presvedčením a úderným vystupovaním dodal Dries van Agt holandskej politike farbu a obsah v čase polarizácie a obnovy strán,“ ocenil politika vo vyhlásení súčasný holandský premiér Mark Rutte.

V dobrom na van Agta spomenula aj holandská kráľovská rodina. „Prevzal zodpovednosť v búrlivej dobe a dokázal inšpirovať mnohých svojou výraznou osobnosťou a farbistým štýlom,“ uviedli v spoločnom vyhlásení kráľ Willem-Alexander, jeho matka princezná Beatrix a jeho manželka kráľovná Máxima.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie