fbpx

Putin je šialenec, ktorý hovorí hlúposti, znie z Ukrajiny. Aj Rusi sa mu smejú

Na snímke, ktorú vydala ruská agentúra Sputnik 9. februára 2024, ruský prezident Vladimir Putin (vpravo), americký moderátor talkshow a bývalý moderátor televízie Fox News Tucker Carlson počas rozhovoru v Moskve. Zdroj: FOTO TASR/AP

Za ruskú špeciálnu operáciu a súčasť psychologickej vojny v terajšej ruskej agresii voči Ukrajine označil hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Andrij Jusov rozhovor, ktorý ruský prezident Vladimír Putin poskytol americkému moderátorovi Tuckerovi Carlsonovi.

„To nemohla nebyť zvláštna operácia. Bepochyby išlo o ovplyvňovanie, je to informačná a psychologická špeciálna operácia. Áno, ruská zvláštna operácia. Pretože cieľovou skupinou tohto rozhovoru bol slobodný svet, západný svet,“ povedal hovorca rozviedky v ukrajinskej televízii podľa serveru RBK-Ukrajina. Putinovo „klamné rozprávanie a propaganda“ mali podľa neho poslúžiť na presviedčanie slobodného demokratického sveta.

Jusov označil Putina za „geopolitického šialenca“, ktorý „rozpráva hlúposti o medzinárodnom práve, dejinách, a rozhoduje, ktoré národy majú existovať, alebo neexistovať“. Ale sama skutočnosť, že ruské zvláštne služby vynakladajú obrovské prostriedky na ovplyvňovanie západnej verejnosti, podľa hovorcu HUR svedčí o tom, ako veľmi je toto publikum pre Rusov dôležité. „Uvedomujú si, že možnosť ovplyvniť demokratický svet je pre nich kriticky dôležitá,“ vyhlásil.

Putin v rozhovore tvrdil, že je nemožné, aby Rusko bolo na Ukrajine porazené, za svoje záujmy bude krajina podľa neho bojovať až do konca. Ruský prezident tiež odmietol, že by Rusko mohlo napadnúť aj ďalšie krajiny východnej Európy, ako sú Poľsko či Lotyšsko.

Sami Rusi sa rozhovoru smejú

Zatiaľ čo ruská propaganda vykresľuje Putinovo interview ako hlavnú svetovú udalosť, západní novinári rozhovor odsudzujú ako hanebné dno Carlsona, ktorý poskytol autokratovi priestor na manipuláciu, napísal ruský spravodajský server Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu. Carlson podľa portálu nedal Putinovi ani jedinú nepríjemnú otázku, akokoľvek to pred rozhovorom sľuboval, a Putin opäť rozprával to, čo vždy, informuje iDNES.cz. 

Server pripomenul, že ukrajinské stredisko pre strategickú komunikáciu vyvrátilo Putinovo tvrdenie o neonacizme a o tom, že Ukrajinu vytvorili sovietski diktátori Lenin a Stalin alebo že v krajine zúri „občianska vojna“.

Meduza tiež upozornila, že sami Rusi na sociálnych sieťach interview zosmiešňujú.

„Putin neodpovedal na jedinú otázku, ktorú mu dohovorený anketár položil,“ reagoval napríklad čitateľ na webe Fontanka.ru. „Hystéria je len v ruských médiách, ktoré sú šialene rady, že prišiel nejaký Američan za honorár,“ napísal ďalší s tým, že „rozprávač“, mienený Putin, už dávno nikoho nezaujíma.

„Jeho tridsaťsekundový monológ trval 25 minút a nikto nechápal, čo chcel povedať,“ prisadil sa ďalší. „Video vyzerá ako rozhovor dvoch idiotov. Je ťažké viniť jedného aj druhého,“ doplnil iný čitateľ.

Diskusie čitateľov petrohradského média sú čiastočne cenzurované, ale mnoho pomerne ostrých vyjadrení tam prechádza. Zatiaľ.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie