fbpx

Nemeckí klimatickí aktivisti kandidujú do europarlamentu. Otrasieme ním, sľubujú

Klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia) blokovali na protest premávku na jednej z hlavných dopravných tepien v centre Berlína 25. novembra 2023. Zdroj: FOTO TASR/DPA

Nemecké klimatické hnutie Poslednej generácie (Letzte Generation) bude kandidovať v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Svoj zámer aktivisti, ktorí sú známi predovšetkým prilepovaním sa k cestám, oznámili v stredu. Sľubujú, že do Parlamentu vnesú odpor a „otrasú“ ním. Na získanie kresla musia získať aspoň 250 tisíc hlasov.

„Chceme konečne priviesť odpor do Parlamentu,“ povedala na tlačovej konferencii hovorkyňa Poslednej generácie Carla Hinrichsová. „Chceme tam vniesť hlas ulice, hlas hnutia. Otrasieme politikou Parlamentu,“ doplnila.

Podľa Hinrichsovej sa v europarlamente aktuálne nenachádza nikto, kto by nezastieraným spôsobom povedal, „čo sa tu deje“. Nikto podľa nej nemá plán, ako planétu z klimatickej krízy dostať.

Zoznam malých strán, ktoré v Nemecku v júni o kreslo v Európskom parlamente zabojujú, sa s kandidatúrou Poslednej generácie predlžuje, píše portál Euractiv. O hlasy voličov sa bude uchádzať napríklad nová strana Sahry Wagenknechtovej alebo strana Turkov.

Členovia Poslednej generácie sa domnievajú, že kroky na ochranu klímy nie sú prijímané dostatočne rýchlo. Ľudia predovšetkým v Nemecku, Rakúsku a Taliansku organizácie poznajú kvôli radikálnym protestom, napríklad lepením sa k cestám a sprejovaním nákladov luxusných obchodov oranžovou farbou. Skupina na konci januára však ohlásila, že s „kapitolu lepenia“ končí a v protestoch bude pokračovať inou formou.

Aspoň štvrť milióna hlasov

Šance na získanie mandátu v EÚ pre Poslednú generáciu nie sú malé. Tento rok v júni to totiž bude naposledy, čo v Nemecku nebude pre voľby do Európskeho parlamentu stanovený žiadny volebný prah. Možno sa tak do neho prebojovať aj s iba približne 0,5 % všetkých hlasov.

Do Európskeho parlamentu sa v Nemecku bežne dostávajú aj malé strany. Po jednom poslancovi teraz majú napríklad Strana na ochranu zvierat (1,4 %), Ekologická demokratická strana (0,7 %), Pirátska strana (0,7 %) a Volt (0,7 %).

Posledná Generácia spočítala, že na získanie zastúpenia v Bruseli by potrebovala asi 250 000 hlasov, pričom ich hlavnou kandidátkou je súčasná hovorkyňa Lena Johnsenová.

Nemecká strana Zelených, ktorá tiež kandiduje, sa v minulosti od Poslednej generácie dištancovala. Zdôvodnila to tým, že spomenuté metódy aktivizmu „neprinášajú pokrok“. Nadchádzajúce voľby tak ukážu, či Zelení zastupujú záujmy širšieho klimatického hnutia, alebo či stratia hlasy v prospech radikálnych aktivistov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie