fbpx

Moja pamäť je v poriadku, povedal Biden. Obhajoval si aj spôsobilosť zastávať funkciu prezidenta USA

Americký prezident Joe Biden vystupuje v Bielom dome vo Washingtone vo štvrtok 8. februára 2024. Súčasný americký prezident Joe Biden si úmyselne ponechal prísne tajné dokumenty aj po tom, čo skončilo jeho funkčné obdobie ako viceprezidenta v administratíve Baracka Obamu. Vyhlásil to vo štvrtok osobitný vyšetrovateľ Robert Hur, podľa ktorého by však nebolo opodstatnené začať vo veci trestné stíhanie. Zdroj: FOTO TASR/AP

Americký prezident Joe Biden tvrdí, že jeho pamäť je v poriadku a že je najkvalifikovanejšou osobou pre úrad hlavy štátu. Povedal to vo štvrtok vo Washingtone v reakcii na správu zvláštneho vyšetrovateľa Roberta Hura o tom, ako nakladal s tajnými dokumentmi. Hur v nej okrem iného poznamenal, že Bidenova pamäť bola „značne obmedzená“, keď bol vypočúvaný členmi jeho tímu.

81-ročný prezident si podľa neho napríklad nespomenul, v ktorom roku začalo a kedy skončilo jeho viceprezidentské obdobie, či v ktorom roku zomrel jeho syn Beau.

Ako informovala televízia CNN, Biden dal v noci na piatok (SEČ) zvolať do Bieleho domu brífing, aby komentoval správu osobitného vyšetrovateľa Roberta Hura, ktorý v jeho prípade preveroval podozrenie z nenáležitého zaobchádzania s prísne tajnými dokumentmi.

Biden pred novinármi netajil rozhorčenie nad tým, že podľa Hura si nepamätá dátum smrti svojho syna, pričom sa pozastavil aj nad tým, že sa ho na to vyšetrovateľ vôbec opovážil spýtať.

Podľa CNN sa Biden ohradil aj proti Hurovmu vysvetleniu, prečo nebude v kauze obvinený: Hur totiž konštatoval, že porota by mohla prezidenta primárne vnímať ako „starého muža so zlou pamäťou, ktorý to myslí dobre“.

Obhajoval sa

Biden to vo vystúpení pre médiá odmietol a podľa agentúry AP zvláštneho vyšetrovateľa „naštvane kritizoval“ za to, že spochybňuje jeho spomienky na smrť syna. Nie je vraj pravda, že si nepamätá, kedy zomrel. „Nepotrebujem nikoho, nepotrebujem nikoho, aby mi pripomínal, kedy odišiel,“ podotkol.

Americký prezident, ktorý opakovane čelí kritike, že už by kvôli svojej pamäti nemal úrad prezidenta zastávať, tiež uviedol, že je starší muž a vie, čo robí. „Moja pamäť je v poriadku, pozrite sa na to, čo som urobil odvtedy, čo som sa stal prezidentom,“ povedal.

Odmietol aj prípadné obavy amerických voličov zo svojho pokročilého veku a na naliehanie novinára reagoval, že voliči by si mali urobiť vlastný úsudok na základe výsledkov, ktoré dosiahol ako prezident USA. Dodal, že sa považuje za najkvalifikovanejšieho človeka na dokončenie práce, ktorú začal.

Napriek emotívnej kritike Biden vyjadril spokojnosť s tým, že Hur dospel k záveru, že v tejto kauze nevznesie žiadne obvinenia.

Stáva sa mu to opakovane

CNN si vo svojom spravodajstve všimla, že niekoľko minút po tom, čo Biden obhajoval svoju pamäť, omylom označil egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího za prezidenta Mexika. Došlo k tomu, keď odpovedal na otázky novinárov o rokovaniach o izraelských rukojemníkoch a humanitárnej pomoci v palestínskom Pásme Gazy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie