fbpx

Spravodlivosť podľa Fica prešla parlamentom. Tresty za korupciu sa znížia

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť. Má tiež dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Vyplýva to z novely Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Na snímke opoziční poslanci s transparentami počas hlasovania na 9. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2024. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Síce s oneskorením, ale nakoniec úspešne. Koaličná vláda Roberta Fica si v parlamente presadila svoje. Opozícia hovorí o čiernom dni, „mafiánskom balíčku“ a amnestie pre korupčníkov spojených s Ficovou stranou.

V Národnej rade vo štvrtok v skrátenom legislatívnom procese prešla vládna novela trestného zákona, ktorá výrazne znižuje trestné sadzby okrem iného za krádeže a korupciu. Zároveň pri zločinoch skracuje premlčacie lehoty.

Premiér a líder strany Smer Robert Fico ani ministri sa niekoľkohodinovej série viac ako 400 poslaneckých hlasovaní a následnej debaty nezúčastnili. V jednokomorovom parlamente hlasovalo za novelu 78 poslancov vládnej koalície strán Smer, Hlas a Slovenskej národnej strany. Opoziční poslanci nehlasovali.

Tretie čítanie sprevádzala v parlamente búrlivá diskusia, pri ktorej došlo aj k ostrým slovným výmenám medzi poslancami. Poslanci nakoniec konali až večera.

Emotívna debata sa v treťom čítaní týkala najmä výrazného skrátenia premlčacej lehoty pri znásilnení z 20 na 10 rokov. Skrátenie z 20 na 15 rokov sa týka aj sexuálneho násilia na deťoch. Zmena bude znamenať, že sa premlčia všetky znásilnenia, ktoré sa stali viac ako pred 10 rokmi.

Úpravu zaviedol pozmeňovací návrh, ktorý koaliční poslanci navrhli na poslednú chvíľu. Zmenu premlčacej lehoty pri znásilnení hájil poslanec Smeru Richard Glück. Politik na seba upozornil pred voľbami bitkou s expremiérom Igorom Matovičom.

Podľa Glücka bude skrátenie premlčacej lehoty pri znásilnení motivovať ženy, aby znásilnenie nahlasovali skôr.

„Chcem sa v mene celého parlamentu ospravedlniť preživším znásilnenia, ktoré toto zasiahne,“ povedala poslankyňa opozičného Progresívneho Slovenska Zuzana Števulová, ktorá na ustanovenia upozornila. Premlčacie lehoty sa skracujú aj pri majetkových trestných činoch, napríklad korupcia.

Veľké zmeny systému stíhania korupcie

Novela ruší aj špeciálnu prokuratúru, ktorá má na starosti stíhanie závažnej kriminality. Agenda špeciálnej prokuratúry by sa mala presunúť aj so živými prípadmi na krajskú prokuratúru alebo generálnu prokuratúru.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie