fbpx

Ceny solárnych panelov porastú. Úlohu hrá situácia v Červenom mori a aj čínsky nový rok

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK

Čínske fabriky predávali fotovoltaiku pod cenou, ale trend nemohli udržať. Teraz cena solárov rastie a pociťujú to ako distribútori, tak aj inštalačné firmy. Ich sklady už nepraskajú pod náporom zásob ako vlani.

Na minulý rok sa veľkopredajcovia solárnej techniky nemohli sťažovať. „Výrobcovia šli na dno možného. Dokonca aj rad európskych distribútorov v snahe bojovať s konkurenciou skutočne podrazila svoje marže. Na trhu je totiž stále len málo tých, ktorí vedia zákazníkom priniesť inú pridanú hodnotu, než je ich sklad,“ hovorí Michal Petřek, odborník spoločnosti Raylyst, ktorá je distribútorom fotovoltaických produktov.

Ceny panelov totiž verne kopírujú ponuku a dopyt na trhu. Počas pandémie záujem rástol, ale chýbali výrobné kapacity, a cena komponentov tak vyletela nahor. Ruská invázia na Ukrajinu a energetická kríza tento trend ešte umocnili.

„Výrobné kapacity sa navýšili a dopytová bublina po energetickom cenovom šoku v roku 2022 praskla, čo vyústilo v prebytok panelov na trhu. Tým minulý rok ceny panelov raketovo padali dole,“ opisuje situáciu z minulých rokov Jonas Kasal, riaditeľ veľkoobchodnej spoločnosti s komponentmi pre FVE Memodo.

Najnižšie sa ceny dostali vo štvrtom kvartáli 2023. „Je potrebné dodať, že vtedy boli ďaleko pod výrobnou cenou panelov,“ hovorí Kasal. Dôvodom bola vysoká výroba a plné sklady v európskych prístavoch.

Teraz sa trend otáča. „V tejto chvíli očakávame ľahký trend nárastov cien. Sklady sa vyčistili, sú tu nové logistické komplikácie v Červenom mori a v Číne teraz kvôli novému roku mesiac bude stáť výroba,“ opisuje Kasal.

Zdražovanie už nastalo

Keďže ceny už svoje dno dosiahli, ďalší pokles sa konať nebude. „Naopak očakávame ďalší rast cien, do ktorého sa tentoraz už skutočne prepíše tlak na ceny výrobcov, drahé sklady, na ktorých sa im tovar kopí, aj cena dopravy,“ hovorí Petřek. „To všetko dohromady bude rana predovšetkým pre tých distribútorov, ktorí šli aj so svojimi maržami na minimum a dúfali, že sa na ďalšom poklese cien zahojí,“ dodáva.

Cenový pohyb sa už prejavuje u inštalačných firiem, ktoré elektrárne nakupujú a montujú ich koncovému zákazníkovi. „U cien panelov postupné zdražovanie už nastalo. U niektorých najrenomovanejších značiek môže dokonca cena rásť výraznejším tempom a dostať sa postupne na úroveň cien prvej polovice roku 2023, a to pokojne už okolo leta 2024,“ hovorí Lukáš Pápež, vedúci inštalácií v spoločnosti Woltair.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie