fbpx

Kde môže Biden udrieť, aby porazil Trumpa

Donald Trump (vľavo) a Joe Biden. Zdroj: TASR/AP

Návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu by v novembri mohli skomplikovať nezávislí voliči a umiernení republikáni. Doterajšie výsledky primárok ukázali exprezidentove slabiny u vzdelanejších a bohatších Američanov.

Bývalý americký prezident Donald Trump zatiaľ bezpochyby píše najzaujímavejší príbeh tohtoročných inak pomerne nudných prezidentských primárok. Republikánsku nomináciu do novembrových volieb má napriek škandálom prakticky istú. Zostáva mu „len“ nájsť dobrú stratégiu, ako tentoraz poraziť Joea Bidena nielen vo svojich predstavách, ale aj v skutočnosti.

Niet pochýb o tom, že v doterajších nominačných súbojoch Trump svojich súperov prevalcoval. Nikki Haleyová nedokáže vyhrať ani, keď exprezident ustúpi. Napriek tomu volebné zhromaždenie v Iowe aj primárky v New Hampshire naznačili Trumpove slabiny u niektorých voličov.

Pokiaľ ide o Iowu, exprezidenta tam k jasnému víťazstvu dotiahli konzervatívni evanjelici. Vyplnili tak „medzery“ spôsobené voličmi s vyšším vzdelaním, ktoré si Trump nezískal. Rozdiel v jeho podpore medzi regiónmi s vyšším a nižším vzdelaním sa od jeho prvej kandidatúry v roku 2016 dokonca viac ako zdvojnásobil na 18 percentuálnych bodov.

Slabšie výsledky si pripísal aj vo väčších a bohatších mestských a prímestských okresoch. Podporu totiž získal najmä v okresoch s najnižším príjmom, príkladom môže byť okres Keokuk, kde Trump získal 75 % hlasov a kde typický ročný príjem domácnosti v roku 2020 predstavoval 52 000 dolárov (vyše 48-tisíc eur), čo bolo 77 percent amerického priemeru .

Trumpova prevaha v Iowe je tak síce nepopierateľná. Zároveň ale môžeme povedať, že najslabší výsledok dosiahol práve v tých častiach štátu, ktoré viac zodpovedajú americkému priemeru a tým pádom skôr naznačujú celoštátne výsledky. Ide o miesta, kde žije menej bielych evanjelikov, menej farmárov a viac ľudí v mestách s vyšším vzdelaním a vyššími príjmami.

Čo sa týka New Hampshire, interpretácia výsledkov je veľmi podobná. Bývalý prezident si neviedol príliš dobre u belochov s vysokoškolským vzdelaním a u voličov s vyššími príjmami. Tie najväčšie porážky tak utrpel v bohatých a vysoko vzdelaných mestách v okolí akademických inštitúcií ako Dartmouth College a Dartmouth Hitchcock Medical Center.

Achillova päta?

Matej Jungwirth z Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO), ktorý teraz v rámci doktorátu pôsobí na Severozápadnej univerzite v Illinois, upozornil na dôležitý fakt, že voličov v Iowe ani v New Hampshire nemožno brať ako reprezentatívnu vzorku pre celú krajinu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie