fbpx

V Pakistane sa začali voľby. Vláda vypla internet, počas útokov zomrel jeden policajt

Policajti hliadkujú, zatiaľčo pakistanskí voliči prichádzajú na hlasovanie v parlamentných voľbách pred volebnou miestnosťou v pakistanskom Islamabade 8. februára 2024. V Pakistane sa dnes konajú parlamentné voľby, sprevádzajú ich rozsiahle obmedzenia. Zdroj: FOTO TASR/AP

V Pakistane sa vo štvrtok ráno začali parlamentné voľby. Vláda krátko predtým pozastavila fungovanie mobilných sietí, uviedli s odvolaním sa na ministerstvo vnútra agentúry AFP a Reuters. Predvolebné obdobie vo viac ako 240-miliónovej ázijskej krajine poznamenali opakované násilnosti. Krátko po začiatku volieb už prišiel o život policajt.

V krajine má oprávnenie hlasovať viac ako 128 miliónov ľudí. Voľby rozhodnú o 336 členoch tamojšieho Národného zhromaždenia. O tieto mandáty, vrátane ešte štyroch provinčných zastupiteľstiev, sa uchádza takmer 18-tisíc kandidátov. Približne 90-tisíc volebných miestností je otvorených od 8.00 do 17.00 h miestneho času (od 4.00 do 13.00 h SEČ).

Dôveryhodnosť hlasovania však znižujú obmedzenia pre strany a kandidátov považovaných za nepriateľských voči armáde, zmienené obmedzenia, ako aj výpadky internetu, médií či násilnosti.

Za dôvod prekvapivého prerušenia mobilnej komunikácie ministerstvo označilo posilnenie bezpečnosti vo volebný deň. „V dôsledku nedávnych teroristických incidentov v krajine boli zmarené drahocenné životy. Bezpečnostné opatrenia sú nevyhnutné na udržanie verejného poriadku a riešenie možných hrozieb, preto dočasné pozastavenie mobilných služieb v celej krajine,“ uviedol rezort vnútra.

Na bezpečnosť a priebeh volieb dohliada v celej krajine vyše 650-tisíc príslušníkov armády, polície a bezpečnostných zložiek. Očakáva sa však nízka volebná účasť. Predvolebnú kampaň zatienilo práve uväznenie expremiéra Chána, ako aj viaceré násilné incidenty.

Útoky na volebné miestnosti

Útok neidentifikovaných ozbrojencov na volebnej stanici sa podľa Ary News odohral v okrese Tank v provincii Chajbar Pachtunchvá neďaleko hraníc s Afganistanom. Televízia o mŕtvom hovorí ako o „bezpečnostnom činiteľovi“, teda pravdepodobne o policajtovi.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie