fbpx

Tri fázy ukončenia vojny. Toto navrhuje Hamas

Demonštranti, ktorí požadujú prepustenie zvyšných rukojemníkov zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy, blokujú cestu počas protestného zhromaždenia v izraelskom Tel Avive v nedeľu 4. februára 2024. Zdroj: TASR/AP

Počas minulého týždňa predložili katarskí a egyptskí sprostredkovatelia návrh, ktorý podporujú USA aj Izrael. Hamas v reakcii naň prišiel s novým plánom prímeria. Zbrane by v Gaze utíchli na 4,5 mesiaca, čo by viedlo k ukončeniu vojny.

Minulý týždeň dostali katarskí vyjednávači prvú odpoveď od predstaviteľov Hamasu k trojfázovému plánu na prepustenie rukojemníkov.

Súčasný protinávrh Hamasu pracuje aj s tromi fázami, pričom každá by trvala 45 dní. Podľa dokumentu by Hamas vymenil zostávajúcich izraelských rukojemníkov zajatých 7. októbra za palestínskych väzňov, začala by obnova Gazy a izraelské sily by sa úplne stiahli. Obe bojujúce strany by si tiež vymenili pozostatky.

Prepustenie formou výmeny

Teroristi z Hamasu navrhujú, že počas prvej 45-dňovej fázy prepustia všetky unesené ženy, mužov mladších ako 19 rokov aj starších a chorých rukojemníkov výmenou za prepustenie palestínskych detí a žien z izraelských väzníc. Zostávajúci muži držaní v zajatí by boli prepustení počas druhej a tretej fázy. Na konci tretej fázy Hamas očakáva, že strany dosiahnu dohodu o ukončení vojny.

Hamas ovládajúci Gazu v dodatku návrhu uviedol, že požaduje prepustenie 1500 väzňov, z ktorých tretina by bola vybraná zo zoznamu Palestínčanov, ktorí boli v Izraeli odsúdení na doživotie.

Vďaka prímeriu by ďalej došlo k zvýšeniu prísunu potravinovej, zdravotníckej a humanitárnej pomoci civilistom v Gaze, ktorí kvôli vojnovému konfliktu čelia hladu a hrozivému nedostatku základných potrieb.

Izrael začal ofenzívu v Gaze po tom, čo 7. októbra teroristi z Hamasom ovládanej Gazy vtrhli na juh krajiny, zabili vyše 1200 ľudí a vzali 253 rukojemníkov. Odvetná vojenská operácia si podľa bilancie uvádzanej ministerstvom zdravotníctva Gazy, ktoré je plne pod kontrolou Hamasu, vyžiadala najmenej 27 585 mŕtvych Palestínčanov a ďalšie tisíce zostávajú pochované pod sutinami.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie