fbpx

Nahnevaní muži, ktorých ženy nechcú. Prečo žijú v nedobrovoľnom celibáte

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/Drazen Zigic

Svetová pandémia ukázala, že za psychickými problémami mladej generácie stoja predovšetkým narušené sociálne väzby. Napriek tomu, že existujú aplikácie, kde možno na pár kliknutí nájsť potenciálneho partnera, pre mladých ľudí nebolo zoznamovanie a udržiavanie kontaktov nikdy ťažšie. Sociálna izolácia sa pritom môže zvrhnúť.

Identita obete

Na začiatku stojí osoba, ktorá kvôli neschopnosti nájsť si partnera začne žiť v nedobrovoľnom celibáte. Niektorí muži trpiaci týmto problémom sa začnú hlásiť ku komunite takzvaných „incelov“. U nich môžu zlé skúsenosti so zoznamovaním prerásť do negatívnych pocitov, ktorých vyvrcholením je nenávisť ako k ženám, tak k sexuálne úspešnejším mužom.

Začne to jedným či dvoma odmietnutiami. Niektorí z mužov, ktorí si z podstaty veci neveria, postupom času vinia zo svojich neúspechov ženy a neskôr tento pocit prerastie v nenávisť. Okolo svojho nedobrovoľného stavu bez partnerky si začnú vytvárať identitu, ktorá býva popisovaná ako identita obete.

Vnútorný konflikt

Pokiaľ do vyhľadávača zadáte termín „incel“, väčšina výsledkov bude mať čo do činenia s nebezpečenstvom pre spoločnosť alebo potenciálnym agresívnym správaním. Odborníci sa dnes však už zhodujú, že k téme „nechcených mužov“ treba pristupovať individuálne a citlivo.

Už len fakt, že niektorí z incelov sa vymedzujú nenávisťou k ženám ukazuje na veľmi zložitý vnútorný konflikt týchto jedincov. Podľa niektorých psychologických smerov totiž nie je opakom lásky nenávisť, ale ľahostajnosť. Psychológovia poukazujú na fakt, že ľahostajnosť vo vnútri jedinca zosobňuje nedostatok lásky, ktorá bola človeku v priebehu života z nejakého dôvodu odopretá.

V nedávnej štúdii sa zistilo, že komplikovaný vzťah k ženám nie je prvotným problémom incelov. V skutočnosti sú to pochybnosti o vlastnej hodnote a schopnostiach zapôsobiť na ženy. Štúdia reaguje aj na rozšírené klišé, teda že incelovia nie sú schopní nájsť si partnerku kvôli prehnaným požiadavkám na ženy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie