fbpx

S každým zachvením panikárime. Turci aj rok po zemetraseniach mrznú v stanoch

Ľudia sa zhromaždili pri príležitosti prvého výročia ničivého zemetrasenia v meste Antakya na juhu Turecka v utorok 6. februára 2024. Zemetrasenie, ktoré zasiahlo južné Turecko a severozápad Sýrie, si vyžiadalo vyše 59.000 obetí. Zdroj: FOTO TASR/AP

Uplynul rok od ničivého zemetrasenia na juhu Turecka a severe Sýrie. Otrasy boli najhoršie za posledných sto rokov. Na tureckej strane zomrelo vyše 53-tisíc ľudí. Prezident Recep Tayyip Erdogan sľuboval, že sa vláda o preživších postará. Stovky tisíc ľudí však aj po roku musia žiť v provizórnych podmienkach. Niektorí navyše stále nevedia, čo sa stalo s ich rodinami.

Keď päťposchodový dom v tureckej provincii Hatay pred rokom zasiahlo zemetrasenie, trinásťročnému Mehmetovi Koçovi sa v jediný okamih zrútil nielen domov, ale aj celý život. V troskách zomrela jeho matka Didem a o rok starší brat Emre. Skoro tam zomrel aj on sám. Vyslobodzovanie vážne zraneného dieťaťa trvalo 76 hodín.

Keď sa chlapec konečne dostal do nemocnice, lekári mu amputovali obe nohy. „Nič som necítil, ani som si nič nemyslel, keď ma zachránili. Bol som zmätený. Mal som smäd. Moja rodina na mňa čakala vonku a ja som ju uvidel hneď, ako ma vytiahli z trosiek,“ spomína Mehmet, ktorý vtedy podľa svojich slov stratil prehľad o tom, koľko času pod sutinami strávil.

Priatelia a ľudia z okolia rodine pomáhajú, napriek tomu sa jeho otec Hasan musel vzdať profesie školského asistenta, aby sa mohol venovať Mehmetovi. „Som veľmi smutný, ale snažím sa to pred ním nedávať najavo. Je veľmi statočný a veľmi ma podporuje,“ povedal o synovi 55-ročný Turek, ktorý po tragédii zariaďuje všetky Mehmetove lekárske prehliadky, podáva žiadosti o sociálnu podporu od štátu a ako vdovec tiež riadi chod domácnosti.

Chlapec vlani v októbri absolvoval rehabilitačné cvičenia v Londýne, kde v tom čase obaja bývali, a trénoval pohyb s protézami, ktoré snáď časom nahradia invalidný vozík. „Snažíme si na nový život zvyknúť. Mehmet začal chodiť do školy a zlepšuje sa. Drží ma nad vodou. Hovorí mi: ‚Ocko, nemôžeme ich priviesť späť ani zmeniť to, čo sa stalo. Zabudnime na to všetko a žime ďalej,“ rozprával Hasan Koç. Príbehov, ako je ten jeho, sú na juhu Turecka a severe Sýrie desaťtisíce.

Zemetrasenie o sile 7,8 spolu s následnými slabšími otrasmi zrovnalo so zemou celé ulice, celé mestá. Zasiahlo jedenásť tureckých provincií. Pri otrasoch podľa nových údajov tureckej vlády zomrelo 53 537 ľudí a 107 210 ďalších utrpelo zranenie. Nejakým spôsobom sa minuloročné udalosti v Turecku dotkli až 14 miliónov ľudí. V susednej Sýrii zahynulo asi 6 tisíc ľudí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie