fbpx

Zelenskyj je v slepej uličke. Bojí sa Zalužného popularity, myslí si ukrajinistka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) pózuje s vojakmi počas návštevy južného frontu v Záporožskej oblasti v nedeľu 4. februára 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Spory v Kyjeve sa obnažili naplno. Prezident hovorí o veľkom resete a chystá výmenu na čele generálneho štábu. Prečo chce odvolať generála Valerija Zalužného, ​​ktorý sa doma teší mimoriadnej popularite a u západných spojencov rešpektu? „Práve preto. Zalužnyj nikdy nedal najavo politické ambície, ale Zelenskyj z neho nakoniec toho politika vytvorí,“ hovorí česká ukrajinistka Lenka Víchová.

Vyzerá to, že populárny veliteľ armády to už má definitívne spočítané. Ukrajinské médiá informujú, že by v polovici tohto týždňa mal byť odvolaný nielen Valerij Zalužnyj, ale aj náčelník generálneho štábu Serhij Šaptala. Zelenskyj uviedol, že zvažuje výmenu viacerých štátnych činiteľov a hovoril o „resete“ vo vedení krajiny. Čo tým má na mysli a prečo práve teraz?

Zosadenie Zalužného z funkcie

„Zelenskyj sa generála Zalužného pokúša odvolať z funkcie veliteľa ukrajinských ozbrojených síl už po niekoľkýkrát. Ale reakcia obyvateľstva je vždy taká silná a taká negatívna, že sa to snaží zaobaliť do nejakého príbehu. Odvolať iba Zalužného nemôže, neodvolať ho už tiež nemôže. Dostal sa do slepej uličky a chce to zaobaliť práve do takého ‚guľového blesku‘. Ukrajincom bohužiaľ neponúka žiadne vysvetlenie. Jediný dôvod, ktorý uviedol vo svojom poslednom rozhovore, bol, že chce nových ľudí s novou energiou,“ vysvetľuje Lenka Víchová.

Hlavným dôvodom pre Zalužného odvolania je podľa nej generálova pretrvávajúca popularita. „Prezidentovo okolie to prijalo tak, že by to mohlo Zelenského ohroziť v nasledujúcich voľbách – a hlavne aj ich samých. Zlá bola hlavne tá tendencia. Zatiaľ čo popularita Zalužného stúpala, popularita Zelenského začala trochu klesať. Ale hlavne veľmi klesá popularita jeho strany.“

„Železný generál“ by vyhral

Z posledných prieskumov tak už bolo jasné, že by v budúcich parlamentných voľbách vyhrala strana Zalužného. Teda pokiaľ by nejaká existovala, čo neexistuje. „Železný generál“ dokonca nikdy nedal najavo politické ambície.

„O to je to pre Zelenského horší krok, pretože on z neho politika nakoniec vytvorí. Zalužnyj je úplne sústredený na vojnu, je to profesionálny vojak. Nemal ambície, nehovoril o nich, ale tým, ako jeho popularita vzrástla, tak mu vlastne bolo naznačené, aby sa menej objavoval v médiách,“ hovorí Víchová.

Jeden z najviac nenávidených

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie