fbpx

VIDEO: Migranti zaútočili na policajtov v New Yorku, prokurátor ich prepustil bez kaucie

Migranti zapojení do bitky newyorskej mestskej polície boli zatknutí agentmi ICE vo Phoenixe v Arizone po úteku z New Yorku. Zdroj: X/Collin Rugg

Americké mesto New York pobúrili zábery z útoku migrantov na policajtov. Strážcovia zákona ich zadržali, okresný prokurátor ale nechal väčšinu odísť bez kaucie, za čo zožal značnú kritiku. Mesto teraz zápasí s príchodom mnohých migrantov z juhu, niektorí z nich sa podieľajú na kriminálnej aktivite. 

Zábery z bezpečnostných kamier z 27. januára pred manhattanským útulkom pre bezdomovcov ukazujú niekoľko mužov, ktorí kopajú do policajtov na chodníku. Strážcovia zákona zatkli sedem ľudí. Prokuratúra následne proti jednému z nich, ktorý do útoku zrejme nebol zapojený, stiahla obvinenie. Dvaja policajti utrpeli menšie zranenia.

Video vyvolalo veľké pobúrenie, ktoré ešte zosilnelo po zverejnení informácie, že zadržaní páchatelia boli prepustení bez kaucie. Na kauciu sa zdržiava vo väzbe iba jeden zatknutý. Podľa polície bolo do útoku na Manhattane zapojených až štrnásť ľudí, okresný prokurátor sľubuje ich chytenie.

Podľa zdrojov stanice Fox News z Imigračného a colného úradu (ICE) niektorí z týchto migrantov boli neskôr zadržaní v Phoenixe v Arizone na autobusovej stanici. Stanica tiež uviedla, že štyria prepustení migranti z New Yorku zamierili do Kalifornie. Lístky na autobus im pomohla získať cirkevná skupina. Nie je jasné, či ide o rovnakých jedincov, ktorých polícia vypátrala v Arizone.

Manhattanský okresný prokurátor Alvin Bragg teraz čelí silnej kritike za to, že pre väčšinu podozrivých z útoku nepožadoval kauciu. Demokratická guvernérka štátu New York Kathy Hochulová uviedla, že od neho bude chcieť vysvetlenie. Podľa nej sa mal usilovať o to, aby zostali za mrežami. Dodala, že existuje viac ako 100 trestných činov, ktoré môžu viesť k deportácii a že chce s okresným prokurátorom hovoriť o možnostiach vyhostenia útočníkov.

Nedostatočná kooperácia medzi imigračnými úradmi a políciou

Skupina republikánskych kongresmanov v pondelok na Times Square vyzvala mestskú políciu, aby spolupracovala na deportácii útočníkov s imigračným a colným úradom. Na posilnenie kooperácie vyzval aj starosta New Yorku.

New York obmedzuje federálne imigračné úrady v tom, aby zadržiavali nelegálnych migrantov. Zástancovia konceptu argumentujú, že títo migranti sú tak viac ochotní hlásiť zločiny, podľa nich sa tým zabraňuje rozpadu ich rodín.

ICE nemá svojich zástupcov v newyorskom väzenskom systéme. Policajné oddelenie nemôže v ich mene zadržiavať ľudí, pokiaľ nie sú odsúdení z určitých násilných zločinov a sudca vydal príkaz na ich vyhostenie, uvádza agentúra AP. Na pomoc imigračným úradom s deportáciou mesto nevydáva žiadne finančné zdroje.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie