fbpx

Ficova vláda si násobne polepšila, takto si zvýšili platy. Obišli pravidlá dlhovej brzdy, tvrdí Šimečka

Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas prvého rokovania novej vlády Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS 25. októbra 2023 v Bratislave. Zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann

Ficova IV. vláda si výrazne zvýšila platy. Navýšenie takzvaných paušálnych náhrad obhajuje premiér výjazdovými zasadnutiami aj tým, že viac ako ministri zarábajú poslanci. Opozícia hovorí o obchádzaní zákona o dlhovej brzde.

Členovia koaličného kabinetu Roberta Fica si výrazne polepšia. Podľa denníka SME v utorok premiér s vládnymi kolegami odsúhlasili zvýšenie svojich mesačných platov o takmer päť tisíc eur.

„Som pripravený riešiť neprijateľný stav, kedy žiadam od členov vlády vysoké výkony, dôležité rozhodnutia a časté návštevy regiónov, a na druhej strane mám rešpektovať stav, kedy má poslanec podstatne vyššie odmeňovania ako predseda vlády,“ avizoval krok vo víkendovom facebookovom videu Robert Fico.

Dlhová brzda platy zmrazila

Médiá upozorňujú, že „dramatický rast“ platov si kabinet zariadil neštandardnou cestou. Platy členov vlády sú totiž zmrazené kvôli dlhovej brzde. Ide o zákonom určené opatrenie pre situáciu, keď sa zvyšuje verejný dlh.

Na presadenie zmeny zákona by musela vládna koalícia hľadať dohodu s opozíciou. Ficova vláda tak opatrenia obišla zvýšením paušálnych náhrad, ktoré politici dostávajú k bežnému platu.

Náhrady sa na rozdiel od mzdy nezdaňujú. Premiér bude na náhradách po novom dostávať 4,5-násobok priemernej mzdy, ministri 3,1-násobok. Predvlani bola na Slovensku priemerná mzda 1 304 eur.

Vláda v uznesení uviedla, že súčasná výška náhrad sa stanovila v roku 2001 a nezodpovedá reálnej ekonomickej a finančnej situácii. Nové riešenie má byť len dočasné.

Hulvátske obchádzanie, tvrdí Šimečka

Premiér Fico tiež argumentuje tým, že za hospodárenie predchádzajúcich vlád nie je zodpovedný, a že ministri nedostávajú cestovné náhrady a ich paušálne náhrady sú nižšie ako u poslancov. Vláda pritom chystá pravidelné výjazdové zasadnutia v regiónoch.

S návrhom prišiel priamo Fico. Podľa ministra školstva Tomáša Druckera zo strany Hlas prešiel jednomyseľne. Niekoľkonásobné zvýšenie náhrad hájila v utorok aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Drucker krok obhajuje potrebou konkurencieschopnosti súkromnému sektoru. Platy v slovenskom verejnom sektore pritom tento rok neporastú. Platy sa nezvýšia ani pedagógom.

Podľa Michala Šimečku (PS) vláda v utorok obišla pravidlá dlhovej brzdy. „Skutočne je nesprávne, aby poslanci zarábali viac ako členovia vlády alebo premiér. Vláda má ale v prvom rade rešpektovať zákony. A ak ich chce zmeniť, tak má o tom rokovať, a nie ich takto hulvátsky obchádzať,“ povedal predseda Progresívneho Slovenska.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie