fbpx

Prelomový verdikt v USA: Za masovú streľbu nesie vinu aj vrahova matka

Porota uznala matku z Michiganu vinnou z neúmyselného zabitia za to, že nezabránila svojmu synovi v smrteľnej streľbe v škole. Zdroj: reprofoto abcnewsfe.com

45-ročná Jennifer Crumbleyová sa stala prvým americkým rodičom, ktorého odsúdili za neúmyselné zabitie v dôsledku masovej streľby, ktoré spáchalo jeho dieťa. Prokurátori ženu obvinili z nedbanlivosti, keď dovolila svojmu synovi vlastniť zbraň, a ignorovala varovné signály.

Jej manžel James čelí v rovnakých obvineniach samostatnému procesu. Vyhlásil, že je nevinný.

Ich dnes 17-ročný syn si odpykáva doživotie za vraždu štyroch spolužiakov na Oxfordskej strednej škole v Michigane z 30. novembra 2021. Pri streľbe sa zranilo ďalších sedem ľudí.

Crumbleyová pôsobila počas utorňajšieho čítania rozsudku bez emócií a pozerala sa do zeme. Obvinili ju zo štyroch trestných činov neúmyselného zabitia, každý s maximálnym trestom 15 rokov.

Príbuzní zabitých vyjadrili po verdikte úľavu. „Môžete súhlasiť alebo nesúhlasiť, ale takto má systém fungovať,“ povedal otec 16-ročného tínedžera, ktorý počas streľby zomrel.

Otázkou v centre súdneho procesu bolo, či mohla matka smrteľný zločin predvídať a zabrániť mu. Crumbleovci totiž synovi kúpili len niekoľko dní pred streľbou zbraň.

Polícia pár obvinila niekoľko dní po incidente. Po dvojici musela pátrať, na základe tipu od verejnosti ich napokon našla v priemyselnej budove v Detroite. Manželov zadržali na viac ako dva roky v okresnom väzení, na slobodu sa nemohli dostať ani zložením kaucie.

Pôvodne mali rodičov vraha súdiť spoločne, ale v novembri sa pokúsili o samostatné procesy. Verdikt v prípade Jamesa Crumbleyho by mal súd vyniesť v marci.

Počas procesu s Jennifer Crumbleyovou prokurátori predložili dôkazy, že Ethan Crumbley žiadal pomoc v oblasti duševného zdravia a sťažoval sa na halucinácie. Uviedli tiež, že rodičia ho neliečili. Crumbleyová  uviedla, že si nemyslela, že jej syn má problémy s duševným zdravím.

V deň streľby Crumbleyovci prerušili školské stretnutie kvôli znepokojujúcej kresbe, ktorú ich syn nakreslil, aby sa vrátili do práce. Vtedy 15-ročného Ethana odmietli vziať domov a školskí úradníci ho poslali späť do triedy bez toho, aby mu skontrolovali batoh. Práve v ňom skrýval zbraň. O niekoľko hodín neskôr zabil štyroch spolužiakov vo veku 14 až 17 rokov.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie