fbpx

Izrael bombardoval sýrske mesto Homs, mieril na kasárne a leteckú základňu

Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach medzi Izraelom a Pásmom Gazy v nedeľu 4. februára 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Izrael v utorok večer vykonal nálety na západosýrske mesto Homs. Podľa agentúry AFP to oznámila sýrska štátna agentúra SANA. Miestne zdroje uviedli, že útok cielili na stanovisko sýrskej armády a leteckú základňu v oblasti, napísala agentúra Reuters. V regióne panuje zvýšené napätie kvôli vojne Izraela a palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy.

Pri izraelských náletoch na sýrske mesto Homs prišlo v noci na stredu o život päť ľudí vrátane troch civilistov. Uviedlo to Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Izraelské letecké útoky na budovu v štvrti Hamra v meste Homs si vyžiadali päť mŕtvych vrátane troch civilistov – ženy, dieťaťa a muža – a ďalších sedem zranených,“ uviedlo SOHR. Dodalo, že totožnosť dvoch obetí nebola známa.

„Naša protivzdušná obrana zachytila ​​nepriateľskú paľbu v centrálnej oblasti,“ napísala SANA s odkazom na svojho korešpondenta v Homse. Sýrske ministerstvo obrany oznámilo, že izraelský nepriateľ podnikol letecké útoky zo smeru severne od (libanonského) Tripolisu na mnohé lokality v meste Homs a jeho okolí, ktoré si vyžiadali množstvo obetí a zranených z radov civilistov.“

Sýrska štátna televízia predtým informovala o „izraelskom útoku“ v provincii Homs v strednej oblasti Sýrie. Izrael len veľmi zriedkavo komentuje svoje útoky v Sýrii. Opakovane však uviedol, že nedovolí svojmu úhlavnému nepriateľovi, Iránu, ktorý podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby v Sýrii rozšíril svoju prítomnosť.

Od 7. októbra, keď Hamas zaútočil na izraelské územie, Izrael vystupňoval svoje údery na ciele Iránom podporovaných milícií v Sýrii, uviedla agentúra Reuters.

Izraelská armáda cez uplynulý víkend uviedla, že od začiatku konfliktu v Pásme Gazy zasiahla okrem iného vyše 50 cieľov spojených s hnutím Hizballáh v Sýrii. Bojovníci spriaznení s Iránom, vrátane Hizballáhu, teraz ovládajú rozsiahle oblasti na východe, juhu a severozápade Sýrie a niekoľko predmestí v okolí hlavného mesta Damasku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie