fbpx

Orbánova strana naďalej blokuje vstup Švédska do NATO. Poslanci Fideszu odignorovali hlasovanie

Podpredseda maďarského parlamentu Sándor Lezsák na zasadnutí parlamentu 5. februára 2024 v Budapešti. Na mimoriadnu schôdzu maďarského parlamentu, ktorú iniciovali opozičné strany s cieľom čo najskôr hlasovať o vstupe Švédska do NATO, neprišli poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP. Zdroj: FOTO TASR/AP

Poslanci maďarskej vládnucej strany Fidesz odignorovali parlamentnú schôdzu o schválení vstupu Švédska do NATO.

Mimoriadnu schôdzu maďarského parlamentu zvolali na pondelok opozičné strany, ktoré podporujú schválenie vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Zostalo už len Maďarsko

Maďarsko je poslednou krajinou NATO, ktorá doteraz švédsky vstup neschválila. Nedošlo k tomu ani v pondelok, keď poslanci strany Fidesz schôdzu ignorovali. Nenaplnilo sa tak potrebné kvórum a schôdza sa skončila skôr, než začala.

Celej veci sa podľa serveru Telex prizerali veľvyslanci USA, Holandska, Nórska, Dánska, Poľska a Slovenska. Premiér Viktor Orbán podmieňuje hlasovanie o schválení vstupu Švédska do NATO tým, že za ním dorazí švédsky premiér Ulf Kristersson.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken 30. januára vyjadril nádej, že Maďarsko – ako posledný členský štát NATO – čoskoro ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. „Očakávam, že sa tak stane v najbližších týždňoch, keď sa znovu zíde maďarský parlament,“ povedal šéf americkej diplomacie.

Internetové vydanie denníka Népszava v tejto súvislosti poznamenalo, že Fidesz zrejme nechce ukončiť „tragikomédiu“ okolo vstupu Švédska do NATO.

Líder parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kocsis oznámil, že ratifikácia vstupu Švédska do NATO sa môže uskutočniť na začiatku riadneho zasadnutia parlamentu, ktoré sa má konať 26. februára. Vyžaduje si to však stretnutie švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona s predsedom maďarskej vlády Viktora Orbána v Budapešti. „Ak je pre Švédov vstup dôležitý, prídu sem, rovnako ako prišli do Turecka,“ napísal v pondelok na sociálnej sieti predseda Fideszu.

Podľa Népszavy však nespresnil, prečo je návšteva Kristerssona v Budapešti taká dôležitá, najmä po tom, čo sa švédsky premiér už stretol s Orbánom minulý štvrtok v Bruseli.

Orbán, ktorý patrí v rámci Európy medzi jeden z proputinovských hlasov, sa predtým vyjadroval v tom zmysle, že Budapešti prekáža švédska kritika stavu právneho štátu v krajine. Dokument o vstupe Švédska čaká v maďarskom parlamente na ratifikáciu od polovice roku 2022.

Budapešť podľa denníka doposiaľ nepredložila žiadne relevantné argumenty, prečo blokuje vstup tejto škandinávskej krajiny, pričom záhadou je aj to, čo chce Maďarsko týmto krokom získať. Isté však zatiaľ je, že Maďarsko utrpí vážnu diplomatickú ujmu, píše Népszava.

Podmienkou pre vstup škandinávskej krajiny do NATO je súhlas všetkých 31 členov. Minulý mesiac ho po dlhých politických rokovaniach dalo Turecko. Švédsko podalo žiadosť o vstup do aliancie spoločne s Fínskom v máji 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsko sa stalo členom NATO na začiatku apríla.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie