fbpx

Vo Francúzsku protestujú už aj včelári, vadí im „nekvalitný“ a lacnejší dovoz

Na snímke včelár počas demonštrácie. Zdroj: X/L'Obs

Keď sa vo Francúzsku po niekoľkých týždňoch upokojila situácia so štrajkujúcimi poľnohospodármi, prikročili k rovnakému kroku miestni včelári. Svoju nespokojnosť dnes dali najavo umiestnením stoviek úľov na námestí v Lyone. Cez Nantes zase prešiel protestný pochod včelárov v typických ochranných oblekoch s fajkami, z ktorých sa šíril dym.

Vláda podľa včelárov dostatočne nechráni životné prostredie a vadí im aj dovoz medu zo zahraničia, píšu francúzske médiá.

„Problém je dovoz medu zo zahraničia za veľmi nízke ceny, aj pod dve eurá, hoci cena medu vo Francúzsku je výrazne vyššia. Zahraničný med nie je nutne horší, ale môže byť pančovaný a môže dochádzať aj k podvodom,“ povedal stanici BFM TV spolupredseda včelárskych odborov v departemente Rhône Marc Maisonnet.

Popri kvalite dovážaného medu vadí včelárom hlavne jeho množstvo. Kvôli dovozu sa im totiž nedarí predať ich vlastnú výrobu, čo sa v minulosti nestávalo.

Zhoda včelárov s poľnohospodármi

Na nutnosti ochrany pred konkurenciou z dovozu sa včelári zhodnú s poľnohospodármi, ale naopak v ochrane životného prostredia sa tieto dve skupiny rozchádzajú. Zatiaľ čo pestovatelia a chovatelia žiadali vládu o miernejšie pravidlá, včelári kladú dôraz na dôslednejšiu ochranu životného prostredia a obmedzenie hnojív a pesticídov.

Pozastavenie francúzskeho celoštátneho ekologického plánu Écophyto pod tlakom poľnohospodárskych protestov považujú včelári za katastrofu, píše BFM TV.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie