fbpx

Prevalil sa škandál OSN: Peniaze od EÚ aj USA v Gaze smerovali do rúk násilníkov

Ilustračné foto. Zdroj: X/Free Heart

Pracovníci agentúry OSN pre palestínskych utečencov sa pravdepodobne podieľali na únose Izraelčanky. Prevážali muníciu či telo mŕtveho izraelského vojaka a zapojili sa aj do vlaňajšieho útoku na juhoizraelský kibuc. Vyplýva to z dokumentu americkej vlády, ktorého podrobnosti zverejnil portál The Times of Israel.

V dokumente sa nachádzajú mená, pozície a ďalšie údaje o 12 pracovníkoch UNRWA, ktorých táto agentúra prepustila po obvineniach Izraela, že sa vlani 7. októbra zapojili do útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.  Desiati z nich sú údajne členmi Hamasu a jeden je členom palestínskeho militantného hnutia Islamský džihád.

Siedmi boli učitelia, dvaja pracovali v školách UNRWA na rôznych pozíciách. Ďalších troch v dokumente opisujú ako úradníka, sociálneho pracovníka a vedúceho skladu. Podľa informácií izraelskej televízie Channel 13 zároveň dvaja izraelskí rukojemníci po prepustení nezávisle od seba uviedli, že ich v Pásme Gazy zadržiavali práve pracovníci UNRWA.

Američania a ďalšie krajiny pozastavili financovanie

Financovanie UNRWA po odhaleniach dočasne pozastavili Spojené štáty, Európska únia, Austrália, Kanada, Taliansko, Británia, Nemecko, Francúzsko, Fínsko, Švajčiarsko, Rakúsko a Japonsko. Generálny tajomník OSN António Guterres zároveň prisľúbil rýchle a nezávislé vyšetrovanie.

Hovorca Európskej komisie (EK) Eric Mamer povedal, že audit musí prebehnúť pod vedením odborníkov povedených eurokomisiou a musí sa vykonať súčasne s vyšetrovaním obvinení vznesených Izraelom, ktoré podniká OSN. „Je úplne jasné, že tieto opatrenia sú naliehavé. Sú dôležité a mali by sa začať bezodkladne,“ uviedol Mamer. Európska únia patrí medzi najväčších prispievateľov do UNRWA.

„Je šokujúce sledovať pozastavenie finančných prostriedkov pre agentúru v reakcii na obvinenia voči malej skupine zamestnancov,“ uviedol vo vyhlásení generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini a dodal, že „životy ľudí v Gaze závisia od tejto podpory“.

Agentúra môže čoskoro skončiť

Vedúci predstavitelia agentúr OSN zastavenie financovania označili za nebezpečné a obávajú sa kolapsu humanitárneho systému v Pásme Gazy. UNRWA sa tiež obáva, že zastavenie financovania postihne bežných Palestínčanov. Izrael agentúru dlhodobo obviňuje, že systematicky postupuje proti izraelským záujmom.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie