fbpx

Britský kráľ Karol má rakovinu. Lekári mu ju odhalili počas vyšetrenia prostaty (aktualizované)

Britský kráľ Karol III. máva po prepustení zo súkromného zdravotníckeho zariadenia The London Clinic v britskej metropole v pondelok 29. januára 2024. Britský kráľ Karol III. v piatok absolvoval plánovanú operáciu prostaty. Nezhubné ochorenie britskému panovníkovi diagnostikovali 17. januára počas pobytu v kráľovskom panstve Birkhall v grófstve Aberdeenshire. Z rovnakej kliniky v pondelok prepustili aj kráľovu nevestu. Kate, princeznú z Walesu, prepustili do domácej liečby po takmer dvoch týždňoch po operácii v oblasti brucha. Zdroj: TASR/AP

K odhaleniu choroby došlo v januári, keď 75-ročný kráľ kvôli zväčšenej prostate podstúpil „korekčný zákrok“. Britská televízia BBC píše, že nejde o rakovinu prostaty.

Britskému kráľovi Karolovi III. diagnostikovali rakovinu, oznámil v pondelok 5. januára Buckinghamský palác. Nespresnil, o aký druh rakoviny ide, údajne to však nie je rakovina prostaty. Kráľ sa zároveň v pondelok začal podrobovať liečbe, informuje TASR.

„Jeho Veličenstvo sa rozhodlo oznámiť svoju diagnózu, aby predišlo špekuláciám av nádeji, že to pomôže pochopeniu verejnosti pre všetkých, ktorí sú na celom svete postihnutí rakovinou,“ dodal palác.

Presne pred týždňom ho prepustili zo súkromnej nemocnice The London Clinic, v ktorej absolvoval operáciu v súvislosti so zväčšenou prostatou. Pár dní predtým prepustili z tej istej nemocnice po takmer dvoch týždňoch aj Catherine, princeznú z Walesu, ktorá podstúpila operáciu v oblasti brucha.

Hoci 75-ročný kráľ na neurčito preruší svoje verejné vystupovanie, bude aj naďalej plniť svoju ústavnú úlohu hlavy štátu, napísala BBC.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Predtým sa kráľ podobným spôsobom snažil povzbudiť mužov, aby si nechali vyšetriť prostatu podľa odporúčaní verejného zdravotníctva. Britská Národná zdravotná služba (NHS) následne na svojej webovej stránke zaznamenala prudký nárast vyhľadávaní výrazu „zväčšená prostata“. Karol III. prostredníctvom hovorcu odkázal, že je veľmi rád, že jeho diagnóza má pozitívny vplyv na zdravotné povedomie verejnosti.

Pri mnohých typoch rakoviny sa šanca na jej získanie zvyšuje s vekom. Údaje zo Spojeného kráľovstva naznačujú, že v priemere každý rok bola viac ako tretina (36 percent) nových prípadov rakoviny u ľudí vo veku 75 a viac rokov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie