fbpx

Škôlkarka sa nakazila smrtiacou baktériou z vodovodu. So zákernou chorobou bojovala dva mesiace

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/peoplecreations

V košickom paneláku sa vyskytla nebezpečná baktéria. U malého dievčatka lekári zistili tzv. legionársku chorobu. Baktériu objavili pri testovaní vody v byte.

Maloleté dievčatko malo horúčky, teploty a kašľalo. Jeho matka požiadala lekárku o testy, ktoré nakoniec preukázali baktériu Legionella. Na základe rozborov vody z ich bytu sa zistilo, že ide o tzv. legionársku chorovu. Tá by sa však v paneláku vyskytovať nemala, uvádza portál zoznam.sk. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na Slovensku zaznamenal za rok 2022 a 2023 24 úmrtí na legionelózu.

„Lekárka jej chcela predpísať antibiotiká, ale malá ich už nedávno užívala, tak som požiadala o výtery a krvné testy. Z krvi jej vyšla baktéria Legionella pneumophila. Trvalo takmer dva mesiace, kým sme sa tej pliagy zbavili. Na legionellu zaberajú niektoré druhy antibiotík, ale nie všetky,“ opisuje matka dievčatka.

Portál startitup.sk dodáva, že baktéria sa šíri vo vode s teplotou medzi 35 a 45 stupňami Celzia. K jej šíreniu napomáha aj stojatá voda v potrubí.

Správca si na podobný prípad nespomína

K prípadu sa vyjadril aj vedúci energetického a údržbárskeho strediska Stavebné bytové družstvo I Košice, pod ktoré spadá aj daná bytovka. Ten hovorí, že je správcom viac ako 40 rokov, no nikdy sa s výskytom baktérie nestretol. „Ani Tepelné hospodárstvo Košice si to nepamätá, boli tiež prekvapení ako ja,“ uzavrel.

Stavebné bytové družstvo informovalo, že problém riešilo spoločne s dodávateľom teplej vody, konkrétne s Tepelným hospodárstvom Košice a ako prevenciu prehriali vodu v potrubiach na adrese Magurská 2, Kuzmányho 21, a tiež na Kapitána Nálepku 3 a 5. Kontrolné testy už prítomnosť baktérie nepotvrdili.

Podľa matky maloletej malo rovnaký kašeľ a teploty veľa ľudí a aj susedov v okolí. Je teda možné, že legionella môže byť aj inde.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie