fbpx

Herečka predstierala svoju smrť na rakovinu, ľudí virálna kampaň šokovala

Bollywoodska herečka Poonam Pandeyová predstierala svoju smrť v rámci virálnej kampane, ktorej úlohou bolo upozorniť na rakovinu krčka maternice. Zdroj: ndtv.com/PTI

Indická herečka Poonam Pandeyová včera zomrela na Istagrame na rakovinu krčka maternice, dnes je nažive. Virálna kampaň, ktorá mala upozorniť na rakovinu krčka maternice, vyvolala búrlivú diskusiu o etike reklamných kampaní v online priestore.

Herečkin oficiálny účet na Instagrame v piatok zverejnil vyhlásenie, že 32-ročná herečka „statočne bojovala s chorobou“ a zomrela. Mnohí príspevku dôverovali, v priebehu niekoľkých minút informovali o jej smrti spravodajské médiá, sociálne siete sa plnili poctami.

Pandeyová si zahrala v niekoľkých filmoch, no vďaka kontroverzným príspevkom a reklamným kampaniam sa v Indii stala online senzáciou. V roku 2011 herečka sľúbila, že sa vyzlečie, ak indický kriketový tím vyhrá majstrovstvá sveta, hoci to nedodržala.

Deň po svojej „smrti“ Pandeyová zverejnila video, v ktorom uviedla, že úmrtie predstierala a že príspevok na Instagrame pre jej 1,3 milióna sledovateľov bol súčasťou kampane na sociálnych sieťach s cieľom zvýšiť povedomie o rakovine krčka maternice.

„Zrazu všetci hovoríme o rakovine krčka maternice, však?“ hovorí vo videu a dodáva, že bola „hrdá“ na to, čo správa o jej smrti „dokázala“.

Rakovina krčka maternice sa označuje aj ako tichý zabijak, pretože v počiatočných štádiách nevykazuje žiadne viditeľné príznaky. Po rakovine prsníka je to druhá najčastejšia rakovina u žien v Indii, na chorobu každoročne zomiera viac ako 77-tisíc ľudí.

Bude vás zaujímať

Je to však aj jedna z rakovín, ktorým sa dá efektívne predchádzať. Vakcína proti HPV (ľudský papilomavírus) chráni pred vysoko rizikovými kmeňmi vírusu, ktoré túto formu rakoviny spôsobujú. Ženám sa však aj po aplikovaní vakcíny odporúča, aby pokračovali v pravidelných skríningoch, keďže vakcína nechráni pred všetkými kmeňmi HPV.

Deň predtým, ako Pandeyová predstierala svoju smrť, oznámila indická ministerka financií Nirmala Sitharamanová, že vláda podniká kroky na očkovanie dievčat vo veku od 9 do 14 rokov. Konkrétne podrobnosti o kampani ale nespomenula.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie