fbpx

Nemecko spúšťa projekt štvordňového pracovného týždňa. Lobujú zaň odbory

Ilustračné foto. Zdroj: X/Nigerians in Germany, Bloomberg Economics

V čase hospodárskej neistoty sa Nemecko púšťa do zaujímavého experimentu. Niekoľko stoviek zamestnancov po celej krajine totiž začiatkom februára začne pracovať len štyri dni v týždni, a to pri zachovaní pôvodnej výšky mzdy. Cieľom je zistiť, či zamestnanci môžu byť v prípade prechodu na kratší pracovný týždeň nielen zdravší a spokojnejší, ale aj produktívnejší.

Šesťmesačný program

Za štvordňový pracovný týždeň v Nemecku dlhodobo lobujú hlavne odbory. Zamestnanci na podniky tlačia okrem iného preto, že na tamojšom trhu chýba kvalifikovaná pracovná sila. Ich vyjednávacia pozícia je teda o to silnejšia. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

„Som úplne presvedčený, že investícia do novej podoby pracovného týždňa sa oplatí. Zvýši to motiváciu aj celkovú pohodu, čo následne pozitívne ovplyvní aj efektivitu. Pokiaľ bude štvordňový pracovný týždeň fungovať, nebude nás to dlhodobo nič stáť,“ myslí si Sören Fricke, spoluzakladateľ spoločnosti Solidsence, ktorá sa venuje organizácii spoločenských eventov. Zároveň ide o jednu z celkových 45 firiem, ktoré sa pilotného projektu v Nemecku počas ďalších šiestich mesiacov zúčastnia.

Vzťah medzi zamestnancami a zamestnávateľmi je v krajine už niekoľko mesiacovpomerne napätý. Ukážkou toho je nedávny šesťdňový štrajk rušňovodičov, ktorí požadovali skrátenie pracovného týždňa z 38 na 35 hodín bez toho, aby sa táto hodinová redukcia prepísala do miezd. S tlakom zamestnancov sa v posledných mesiacoch musia vysporiadať aj nemecké firmy v oblasti stavebníctva. Tamojší pracovníci totiž žiadajú zvýšenie mzdovej zložky o viac ako 20 percent.

Často nie je možnosť výberu

„Buď sa do programu zapojím a zaujmem pozíciu moderného podniku, alebo môžem oponovať. V určitom okamihu mi ale nemusí zostať nikto, kto by u mňa chcel robiť,“ hovorí Henning Roeper, konateľ výrobcu okien Eurolam, ktorý sa programu tiež zúčastňuje.

Za projektom stojí spoločnosť Intraprenör so sídlom v Berlíne a nezisková organizácia 4 Day Week Global. Tá už podobné štúdie iniciovala v iných krajinách.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie