fbpx

Školy nechcú deti na mobiloch. Je riešením ich zákaz?

Zákazy školských mobilov sú trendy. Zdroj.: Freepik

Mladí ľudia majú mobily v rukách takmer stále, a to nielen vonku ale aj na vyučovaní. Podľa OSN im to však môže škodiť. Slovenské odborníčky odporúčajú namiesto zákazu radšej jasné pravidlá.

Mobily sa stali neoddeliteľnou súčasťou mladých už aj počas vyučovania. Mnohé štáty však pristupujú k radikálnej zmene.

Na ich obmedzenie v školách vyzýva aj UNESCO. Vraj sa vďaka tomu zlepšia výsledky žiakov, budú menej rozptyľovaní a klesne aj online šikana. Slovensko ide zatiaľ opačným trendom. V roku 2018 došlo k novele zákona. Ten pôvodne mobily zakazoval, teraz sú oficiálne povolené aj počas vyučovania.

Mobil negatívne vplýva na zdravie školáka

UNESCO vydalo rozsiahlu správu, v ktorej tvrdí, že nadmerné používanie mobilných telefónov je spojené so zhoršenými výsledkami a vysoká miera času stráveného pri obrazovke má negatívny vplyv na emocionálnu stabilitu detí.

Na základe analýzy systémov po celom svete UNESCO odhadlo, že každá štvrtá krajina zakázala používanie smartfónov v školách, a to buď zákonom alebo usmernením. Patrí sem Francúzsko, ktoré svoju politiku zaviedlo v roku 2018, a Holandsko, ktoré zavedie obmedzenia od roku 2024. Pridalo sa aj Taliansko a Čína. Štát Florida k zákazu pristúpil začiatkom minulého roka, píše New York Times.

Jednou z najväčších hrozieb mobilov je šírenie nebezpečného obsahu cez sociálne siete. Mladí sa napríklad zapájajú do nebezpečných výziev, ktoré sa niekedy končia aj tragicky. Podľa správy Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb z roku 2021 16 percent amerických stredoškolákov uviedlo, že boli počas predchádzajúceho roka šikanovaní prostredníctvom textových správ alebo platforiem sociálnych médií.

Ďalším rizikom spojeným s mobilmi je rozptyľovanie

Smartfóny často posielajú notifikácie, pre ktoré je potom už ťažké sústrediť sa na učivo. Správa spoločnosti Common Sense Media, ktorá sledovala približne 200 mladých ľudí s telefónmi, zistila, že študenti zvyčajne dostali počas dňa až 237 oznámení, približne štvrtina z nich počas vyučovacích hodín.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie