fbpx

Vražedný chameleón. Ako sa z drogovej kráľovnej Griseldy stala hviezda Netflixu

Na snímke Griselda Blanco a jej filmová predtaviteľka Sofía Vergara. Zdroj: X/BPT, Kader Defbond

Drogová kráľovná Griselda Blancová, ktorá sa stala predlohou nového seriálu, sa neslávne preslávila ako strojkyňa veľmi krvavej epizódy v dejinách Miami. Vzostup jej kokaínového impéria sprevádzala veľmi vysoká miera násilností, ktorému podľahli aj jej manželia. Polícia na ňu bola krátka, dokázala zmiznúť ako chameleón. Informuje o tom spravodajstvo CBS.

„Nikomu neprajem smrť, ale ak si niekto zaslúžil najvyšší trest, bola by to ona,“ vyhlásil o „kokaínovej kráľovnej“ agent amerického Úradu pre boj proti drogám (DEA) Robert Palombo, ktorý strávil jedenásť rokov snahou o jej chytenie.

Zvláštneho uznania sa Griselde dostalo od legendárneho drogového bossa Pabla Escobara, ktorý sa „žiadneho muža nebál toľko“ ako svojej kolegyne z drogového podsvetia.

Griseldu celý život sprevádzalo násilie. Narodila v roku 1943 v Kolumbii, vyrastala v Medelíne, ktorý sa aj vďaka jej pričineniu stal centrom kolumbijskej narkomafie. Jej matka bola alkoholická prostitútka, ktorá svoju dcéru bila. Griselda údajne nasledovala jej príklad a sama sa v skorom veku, už v trinástich rokov stala sexuálnou pracovníčkou.

Čoskoro sa tiež vydala na dráhu zločinu. Vo svojich jedenástich rokoch uniesla desaťročného mladíka z bohatej rodiny. Keď tá odmietla jej vážne hrozby a nechcela zaplatiť výkupné, chlapca strelila do hlavy.

Svojho prvého manžela a mentora Carlosa Trujilla, drobného falšovateľa dokladov, ktorý bol často pod vplyvom alkoholu, stretla na ulici. Pár sa v šesťdesiatych rokoch vydal spolu s tromi synmi do New Yorku. Okrem vytvárania falošných dokladov totožnosti sa začala angažovať v drogovom biznise. Zatiaľ pozvoľna, predajom malého množstva marihuany.

S prvým manželom sa rozviedla. Na začiatku sedemdesiatych rokov sa presunula do Miami, kde ju jej druhý manžel, drogový priekupník a člen Medellínskeho kartelu Alberto Bravo uviedol do lukratívnejšieho a temnejšieho odvetvia predaja návykových látok. Griselda si rýchlo uvedomila, že záujem o marihuanu klesá, naopak kokaín má budúcnosť.

Pri budovaní drogového impéria Griselda prišla s kreatívnymi metódami, ako dostať drogu z južnej do severnej časti amerického kontinentu. V Kolumbii zriadila obchod so spodnou bielizňou. Podprsenky a nohavičky mali všité tajné časti, v ktorých sa dal ukryť kokaín.

Nová záplava kokaínu neušla pozornosti federálnych úradov. DEA v rámci rozsiahlej vyšetrovacej akcii Operácie Banshee (1974), jednej z prvých svojho druhu, obvinila Griseldu, jej manžela a ďalšie desiatky ľudí z pašovania drog. Kým ich ale stihla zatknúť, manželský pár utiekol späť do Kolumbie.

Naspäť v Latinskej Amerike došlo k incidentu, podľa denníka The Guardian „pozoruhodnom svojou násilnosťou aj medzi kolumbijskými drogovými zločincami“. Na parkovisku nočného klubu v Bogote Griselda konfrontovala svojho muža s obvinením, že ju okráda o milióny dolárov, ktoré ich kartel zarába. Napätie prerástlo v ozbrojený stret, pri ktorom Alberto vytiahol samopal a Griselda nato pištoľ. Bravo a jeho šesť bodyguardov prestrelku neprežili. Jeho žena áno, hoci utrpela zranenie brucha.

Vraždy a orgie čiernej vdovy

Bez muža, ktorý by len svojím pohlavím vynucoval rešpekt v machistickom, patriarchálnom svete kolumbijských narkobarónov sa mohlo zdať, že vraždou manžela jej kariéra drogovej šéfky končí. Opak bol pravdou. Griselda sa vrátila do USA a v Miami začala písať jednu z najkrvavejších kapitol floridskej histórie.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie