fbpx

Poľnohospodárstvo potrebuje zásadnú zmenu, povedal Macron po protestoch v Bruseli

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí Európskej rady na summite EÚ v Bruseli 1. februára 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Poľnohospodári v Belgicku aj vo štvrtok 1.2. protestovali proti politike Európskej únie v oblasti životného prostredia a dovozu lacných potravín. Hlavné dopravné tepny v Bruseli zablokovalo asi tisíc traktoristov. Na budovu Európskeho parlamentu niektorí hádzali vajíčka, iní zakladali požiare či odpaľovali ohňostroje. Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona európsky poľnohospodársky sektor potrebuje „zásadne“ zmeniť svoje pravidlá.

Poľnohospodári sa snažili upútať pozornosť vedúcich predstaviteľov, ktorí do Bruselu dorazili na summit Európskej rady, čo sa im podarilo. Bezpečnosť v mieste strážili ťažkoodenci, ktorí za postavenými zábranami dohliadali na zaparkované traktory v mieste niekoľko blokov od budovy Európskeho parlamentu.

Problémy, ktorým poľnohospodári v súčasnosti čelia, sa stali témou práve aj štvrtkového summitu EÚ. Po jeho konci sa potom belgický premiér Alexander De Croo spoločne s holandským premiérom Markom Ruttom a šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou dokonca stretli so zástupcami organizácií, ktoré v belgickej metropole protestujú. Aký bol výsledok tohto stretnutia, nebolo jasné.

Podľa francúzskeho prezidenta Macrona, v ktorého krajine farmári tiež protestujú, potrebuje Európska únia spoločný mechanizmus, ktorý zaručí spravodlivé ceny, ktoré majú veľké potravinárske spoločnosti platiť producentom, teda poľnohospodárom.

Tisíc demonštrantov v traktoroch

Podľa policajného hovorcu, ktorého citovala agentúra AFP, sa v bruselských uliciach, najmä okolo námestia Luxembourg, vo štvrtok nachádzalo viac ako tisíc traktorov či iných poľnohospodárskych strojov. Pre niektoré delegácie tak bolo zložitejšie sa na rokovanie Európskej rady dostať.

Väčšina farmárov sú mladí Belgičania z juhu krajiny, z oblastí Seneffe či Tournai, medzi poľnohospodármi sú ale aj ich kolegovia zo zahraničia, napríklad z Talianska, napísal denník The Brussels Times. Farmári dúfajú, že predstavitelia únijných krajín vypočujú ich volanie po znížení regulácie a prísnejšej kontrole dovozu, ktoré podľa poľnohospodárov zhoršujú ich živobytie.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie