fbpx

Keď odfúkne aj autobus. Nórsko zasiahla najsilnejšia víchrica za posledných 30 rokov

Na snímke policajti v uliciach mesta a lode v prístave počas extrémneho počasia v nórskom meste Bodö1. februára 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Nad Nórsko sa počas stredy a štvrtka prihnala výrazná tlaková níž Ingunn. Víchor na niektorých miestach dosiahol rýchlosť až 180 km/h a podľa úradov ide o najsilnejšiu búrku za viac ako tri dekády. Škandinávske agentúry informujú, že víchrica sa posúva smerom na sever krajiny. Po ceste strháva strechy, komplikuje dopravu a spôsobuje rozsiahle problémy s dodávkami energie.

Neďaleko malebného mestečka severovýchodne od Bergenu Laerdal zmietol poryv vetra z cesty autobus so 14 cestujúcimi. Nikomu sa nič nestalo, uviedla polícia.

Niektoré nórske oblasti sú zaplavené, letecké spoločnosti a prevádzkovatelia trajektov prerušili prevádzku. Vybrané tunely, mosty a cesty boli uzavreté kvôli silnému vetru, dažďu a snehu. Asi 12-tisíc domácností zostalo bez elektriny. V prístave Bodö víchor vyrazil okná v jednom z hotelov, polícia centrum mesta neskôr uzavrela „kvôli ohrozeniu na zdraví a živote“.

Na ostrove Hinnöya vietor zničil časť strechy fakultnej nemocnice. Nórsky meteorologický ústav v niektorých miestach varuje pred nebezpečenstvom lavín. Niekde hrozia zosuvy pôdy a bleskové záplavy.

Vietor o sile orkánu navyše podľa agentúry AP priniesol nový národný rekord v rýchlosti vetra – 195,8 kilometrov za hodinu. Ten vo štvrtok skoro ráno zaznamenali na ostrove Soemma.

Silné nárazy vetra, 150 km/h, namerali aj na Faerských ostrovoch. Vietor v noci na štvrtok zasiahol aj Švédsko. Tamojší hydrometeorologický ústav vydal najvyšší stupeň varovania pre kraj Norrbotten na severe krajiny. Švédske médiá informovali, že v meste Kiruna sú zatvorené školy.

V Dánsku bol pre vozidlá s ľahkými návesmi uzavretý most Storebaelt spájajúci dva najväčšie dánske ostrovy.

Ingunn zachytili aj susedia

Hlbokú tlakovú níž Ingunn blížiacu sa k Nórsku v noci na štvrtok zachytila ​​polárna družica NOAA-20. Snímky ožiarené svitom Mesiaca zverejnil Český hydrometerologický ústav (ČHMÚ).

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie