fbpx

Sme tam, kde sme boli, hovoria Kuciakovci. Slováci vo veľkom protestujú

Na snímke opozičný protest hnutia Progresívne Slovensko, strany SaS a KDH proti rušeniu ÚŠP a zmenám v Trestnom zákone na Námestí SNP 1. februára 2024 v Bratislave. Zdroj: FOTO TASR/Jakub Kotian

Vláda Roberta Fica vo štvrtok zavŕšila presne 100 dní vo funkcii. Opozícia jej za to „darovala“ ďalšiu protivládnu demonštráciu. Pri odpore proti koaličným návrhom sa opozičný trojblok spolieha na prezidentské voľby.

Od nájomnej vraždy ich syna Jána a jeho partnerky Martiny uplynie tento mesiac šesť rokov. Manželia Jozef a Jána Kuciakovi hovoria, že si napriek dátumu pripadajú, akoby sa ocitli späť v čase.

Pri moci je opäť Smer, pritom Robert Fico, Robert Kaliňák aj Tibor Gašpar, ktorí zastávali čelné funkcie v roku 2018, kedy k vražde novinára Jána Kuciaka došlo. Vtedy trojicu zmietli občianske protesty organizované hnutím Za slušné Slovensko.

Ficova humanizácia trestov

Teraz sa demonštruje znova, tentokrát proti novele trestného zákona, ktorú chce s argumentom „humanizácie práva“ presadiť vláda.

„Je to mafia. Robia to účelovo len kvôli tomu, aby sa zachránili ich trestne stíhaní ľudia. Stále tvrdí ‚padni komu padni‘, ale v skutočnosti sa ten, kto má peniaze a známosti, môže kedykoľvek vykúpiť,“ hovorí o kontroverznej novele Kuciakov otec Jozef „Korupcia, o ktorej písal Janko, sa u nás vníma len tak okrajovo. Ako keby si ľudia povedali, že patrí k životu. Snáď tieto protesty pomôžu a ľudia začnú premýšľať.“

Opozičné protesty

Sériu demonštrácií už od začiatku decembra organizujú opozičné strany Progresívne Slovensko (PS), Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Demonštrácie sa vo štvrtok konali aj v dvadsiatke ďalších miest.

Sám premiér Fico považuje svojich 100 dní vo funkcii za úspešných. „Za sto dní vlády sme dokázali viac ako vlády pred nami za niekoľko rokov. (…) Na medzinárodných fórach prezentujeme suverénny slovenský postoj. Doma sme rozbehli zmeny v legislatíve, ktoré prinesú zásadné zlepšenie v kvalite spravodlivosti a právneho štátu,“ stojí okrem iného na Ficovom facebooku.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie