fbpx

V prieskume vedie Trump tesne pred Bidenom, prezidenta by porazila aj Haleyová

Donald Trump (vľavo) a Joe Biden. Zdroj: TASR/AP

Prieskum, ktorý vo štvrtok zverejnila stanica CNN, vedie bývalý prezident Donald Trump. Súčasného prezidenta Joea Bidena by podľa sondáže v preferenciách porazila aj Nikki Haleyová, ktorá je zatiaľ v republikánskych primárkach hlavnou Trumpovou súperkou. Väčšina Američanov však hodnotí Trumpa aj Bidena negatívne.

Prieskum uskutočnila agentúra SSRS na konci januára. Vtedy chcelo podporiť Trumpa 49 percent registrovaných voličov a Bidena 45 percent ľudí, ktorí sú registrovaní na voľby. Ďalších päť percent by dostali iní kandidáti.

Preferencie sa tak v porovnaní s predchádzajúcim obdobným prieskumom z prelomu októbra a novembra nezmenili. Vzhľadom k štatistickej chybe okolo troch percent je však rozdiel medzi Trumpom a Bidenom príliš tesný na jednoznačné závery.

Niki Haleyová by nad Bidenom mohla zvíťaziť s ešte väčším náskokom. Hlas jej chcelo dať na konci januára 52 percent voličov a republikánska politička si tak polepšila v porovnaní s predchádzajúcou sondážou o tri percentuálne body.

Biden si namiesto toho pohoršil o štyri percentuálne body na 39 percent. Ostatní kandidáti by dostali sedem percent hlasov. Na rozdiel od Trumpa voliči hodnotia Haleyovu častejšie ako političku stredného prúdu.

Negatívne hodnotenie pre Bidena i Trumpa

U Bidena aj Trumpa prevažuje medzi Američanmi negatívne hodnotenie. Nepriaznivý názor má na Bidena 59 percent respondentov a Trumpa hodnotí negatívne 55 percent respondentov.

V prípade súčasného prezidenta negatívne hodnotenie za posledných 12 mesiacov stúplo o päť percentuálnych bodov, zatiaľ čo u Trumpa kleslo o osem percentuálnych bodov. Hlavnou motiváciou voličov tak bude hlasovať proti jednému alebo druhému kandidátovi.

V amerických prezidentských voľbách však nerozhoduje počet získaných hlasov od občanov, ale počet voliteľov, ktorý udeľujú jednotlivé štáty. Kvôli tejto forme nepriamej voľby sa tak môže stať, že vo voľbách zvíťazí kandidát, ktorý nedostal najvyšší počet hlasov od ľudí.

V roku 2016 sa Donald Trump stal prezidentom napriek tomu, že dostal o takmer tri milióny hlasov menej ako demokratická kandidátka Hillary Clintonová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie