fbpx

Ani voliči Smeru nepodporujú znižovanie trestov za korupciu. Za rok potrestáme menej ako 10 korupčníkov

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

V uliciach sa už niekoľko týždňov konajú protesty proti vláde. Jedným z dôvodov je aj znižovanie trestov za korupciu. Agentúra Focus medzi 16. a 23. januárom zorganizovala prieskum pre Transparency International Slovensko (TIS), kde sa na to ľudí pýtala. 

Výskum o súhlase so znižovaním trestov za korupciu prebiehal na vzorke 1 015 respondentov. „Väčšina Slovákov nesúhlasí so znižovaním trestov za korupciu. Určite s tým nesúhlasí 43,4 percenta, 34 percent skôr nesúhlasí. Za zníženie sa vyjadrilo 4,6 percenta obyvateľov,“ uvádza TASR.

„Vysoký nesúhlas so znižovaním trestov za korupciu sme zaznamenali naprieč spoločnosťou, proti je väčšina respondentov z najmenších obcí, ale aj veľkých miest, mladí ľudia nad 18 rokov, ale aj seniori,“ priblížilo TIS.

S týmito krokmi vlády nesúhlasia aj niektorí voliči koalície. Snahy o prijatie nižších trestných sadzieb v prípade voličov Smeru nepodporuje 65 percent opýtaných respondentov. „Pri voličoch Hlasu a SNS prekročil podiel tých, ktorí nesúhlasia s nižšími trestami za korupciu, až 70 percent,“ informuje TASR.

Riaditeľ TIS Michal Piško konštatoval, že podiel koaličných voličov s kritickým názorom na oslabovanie trestov za korupciu sa od celej vzorky líši len mierne.

V prieskume na vzorke opýtaných skúmali aj rozsah prísneho trestania korupcie na Slovensku. „Viac ako polovica populácie počet korupčníkov zavieraných ročne do väzenia pocitovo nadhodnocuje a prikláňa sa k desiatkam. Viac ako 100 je ich podľa 6,4 percenta opýtaných. Iba 27,3 percenta ľudí odhadlo správne, že ich je za rok menej ako desať. Zvyšných 22 percent odpovedať nevedelo.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie