fbpx

VIDEO: Europarlament obklopili davy protestujúcich

Zdroj: X/Kris H, REPROFOTO/The Pakistan Frontier

Stovky traktorov dnes zablokovali dopravu v centre Bruselu. Protestujúci poľnohospodári sa zhromaždili najmä neďaleko budovy Európskeho parlamentu, kde zapálili pneumatiky. Pri námestí Schuman, kde sa dnes koná summit Európskej únie, však od rána panoval pokoj. Napríklad belgický premiér Alexander De Croo ale novinárom povedal, že by chcel, aby sa téma farmárov a ich problémov dostala aj na rokovania únijných vodcov.

Farmári v Bruseli pred sídlom EÚ

Brusel postihli ráno dopravné zápchy, ktoré sa dopoludnia podľa očakávania ešte zhoršia po príchode tisícok traktorov v rámci mohutného protestu belgických a európskych farmárov. Tí do hlavného mesta EÚ prišli v deň konania mimoriadneho summitu s cieľom odsúdiť „nekonzistentnosť európskych politík“ v otázkach poľnohospodárstva.

Podľa policajného hovorcu, ktorého citovala agentúra AFP, sa v bruselských uliciach, najmä okolo námestia Luxembourg, nachádza viac ako tisíc traktorov či iných poľnohospodárskych strojov. Pre niektoré delegácie tak bolo zložitejšie sa na rokovanie Európskej rady dostať.

Niektorí farmári strávili predošlú noc na námestí Place du Luxembourg pred sídlom Európskeho parlamentu. Na tom istom mieste boli protesty hlučné už okolo deviatej hodiny ráno, keď demonštranti pri zrážke s poriadkovými silami zapálili stohy slamy a hádzali na policajtov vajíčka, delobuchy a kamene. Hlásené sú aj materiálne škody na námestí.

„V noci na dnešok bola ulica Caroly, kde sídli Stále zastúpenie, zablokovaná zaparkovanými traktormi v rámci prebiehajúceho štrajku poľnohospodárov. Situácia podobného charakteru nie sú neobvyklé, a preto z hľadiska priebehu Európskej rady, ktorá navyše zasadá v inej časti mesta, nedošlo k žiadnym komplikáciám,“ povedala hovorkyňa stáleho zastúpenia Alice Krutilová. „Prístupnosť pre zamestnancov stáleho zastúpenia je aktuálna iba pešia, vecne však chod úradu nie je narušený,“ dodala.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie