fbpx

Šéf Hamasu je ochotný prepustiť rukojemníkov aj bez okamžitého prímeria

Vľavo na snímke Izraelčania stoja pred fotografiami niektorých z tých, ktorých zajal Hamas počas útokov 20. októbra 2023 v Tel Avive v Izraeli. Vpravo na snímke Ismaila Haníja, ktorý je líder militantného hnutia Hamas. Zdroj: X/Gili Yaari Photo, Piotr Panasiuk

Šéf Hamasu Haníja sa prikláňa k súhlasu s dohodou o rukojemníkoch, ak dostanú záruky o komplexnom prímerí, uviedol denník Haarec s odkazom na zdroje z Hamasu.

Islamistické palestínske hnutie Hamas by mohlo súhlasiť s navrhovanou dohodou o prepustení izraelských rukojemníkov, ktorých doteraz zadržiava v Pásme Gazy – ak dostane záruky o budúcom dlhotrvajúcom prímerí vo vojne s Izraelom. Napísal to v stredu izraelský denník Haarec s odvolaním sa na svoje zdroje z politických kruhov Hamasu.

Podľa zdrojov denníka sa vodca politického krídla Hamasu Ismáíl Haníja prikláňa k schváleniu návrhu dohody, ak dostanú od jej sprostredkovateľov záruky o komplexnom prímerí v záverečnej fáze konfliktu.

Dohoda aj bez okamžitého prímeria

Hamas by tak bol ochotný pokročiť vo vyjednávaní aj napriek tomu, že dohodu nebude sprevádzať vyhlásenie úplného a okamžitého prímeria, dodali zdroje. Práve to si predtým Hamas kládol ako hlavnú podmienku pre akékoľvek vyjednávanie o prepustení rukojemníkov.

O pláne na nové prímerie a prepustenie zostávajúcich zhruba 130 izraelských rukojemníkov, ktorých Hamas stále zadržiava v Pásme Gazy od teroristických útokov zo 7. októbra, sa rokovalo na nedeľnej schôdzke šéfov tajných služieb Spojených štátov, Izraela a Egypta a katarského premiéra v Paríži. Navrhovaný text potom Egypt odovzdal Hamasu a Haníja o ňom má rokovať so sprostredkovateľmi v Káhire.

Vysoko postavený izraelský predstaviteľ v stredu stanici NBC News povedal, že „existujú silné náznaky“, že v dohode o rukojemníkoch sa dosiahne pokrok. Dodal, že s podmienkami dohody sa ešte musí zoznámiť a vysloviť súhlas celá izraelská vláda, zatiaľ čo vojnový kabinet o nej už rokoval.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na stredajšom stretnutí s rodinnými príslušníkmi rukojemníkov povedal, že pre ich návrat je v tejto chvíli vyvíjané „skutočné úsilie“ a že vláda je plne odhodlaná dostať všetkých späť domov.

Podľa amerického denníka The Washington Post návrh dohody počíta najskôr so šesťtýždňovou prestávkou v bojoch, kedy budú prepustení všetci civilisti, a potom s ďalšími pauzami, kedy by Hamas prepustil ďalších rukojemníkov z radov vojakov či policajtov a vydal aj telá rukojemníkov, ktorí zahynuli. Podľa zdrojov denníka Hamás stále drží 109 živých rukojemníkov a má aj 29 tiel ľudí, ktorí zomreli počas väznenia.

Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy po útoku Hamasu, ktorý USA či EÚ považujú za teroristickú organizáciu, na Izrael zo 7. októbra. Palestínski ozbrojenci vtedy v izraelskom pohraničí pozabíjali vyše 1200 ľudí, z toho tisíc civilistov, a 253 osôb uniesli ako rukojemníkov. Zhruba stovku prepustili počas doteraz jediného prímeria koncom novembra.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie