fbpx

Tragédia v galantskej nemocnici. Muž ležal na chodbe v hroznom stave, až kým nezomrel

Archívna snímka priestorov nemocnice v Galante. Zdroj: TARS/Anna Staníková

Tragický príbeh sa odohral v nemocnici v Galante. Ladislava pre zdravotné problémy priviedli do nemocnice, kde strávil najmenej desať dní, ale nie na nemocničnom lôžku. Ležal totiž na chodbe vo vestibule, kde napokon zomrel. Nemocnica tvrdí, že postupovala správne.

Ladislav bol bez domova. Zdravotné problémy ho prinútili k návšteve nemocnice. V zlom stave ho našli dobrovoľníci, no napriek poskytnutej lekárskej opatere ho v nemocnici prehadzovali hore-dole. Po pár dňoch zomrel na zlyhanie orgánov, informuje portál topky.sk.

Dobrovoľníčka Miroslava Čulagová povedala, že mužovi pomaly bilo srdce a bol brutálne podchladený. Nemal ani topánky a bol celý pomočený a podchladený. Na ruke mal ešte kanilu a nevedel ani rozprávať. Podľa urgentu nebol stále súci na hospitalizáciu.

Ladislava do nemocnice priviezla sanitka. Primár urgentného príjmu z Nemocnice s poliklinikou sv. Lukáša Galanta Jozef Fatrsík uvideol, že muž bol privezený pre podchladenie a po epileptickom záchvate. „Hneď ako prvýkrát prišiel, hospitalizovali ho. A bol tu od 3. do 7. novembra. Potom ho prepustili.“

Ako informuje portál zoznam.sk, nemocnica má pri prepúšťaní pacienta povinnosť zisťovať, kam pôjde, čo platí aj v prípade ľudí bez domova, pretože z nemocnice nemôžu ísť rovno na ulicu, ale musia sa doliečiť. Ladislav útočisko ani v jednom zo zariadení nenašiel. O hľadanie miesta sa snažilo aj mesto Šaľa, zodpovednosť však prehodili na ramená lekárov.

Mariana Takáčová zo sociálneho odboru mesta Šaľa vzhľadom na situáciu povedala, že „Mesto Šaľa sa snaží naozaj všetkými dostupnými prostriedkami nájsť umiestnenie pre týchto ľudí. Avšak nedisponujeme zariadením, do ktorého by sme ich umiestnili. Každý z nich má nejaký závažný zdravotný problém, ale nemocnica im poskytne len minimálnu zdravotnú starostlivosť. (…) Lekári usúdili, že dýcha, tak šup s ním na chodbu? Kam máme týchto ľudí umiestniť, keď ich nikde nechcú. Máme si ich zobrať domov alebo čo nám radíte?“

„Ak nás niekto žiada, aby sme si človeka, ktorý je ubytovaný vo vestibule našej nemocnice, hospitalizovali, je to presne to isté, ako by ste žiadali riaditeľa hotela, aby ubytoval človeka bez domova v izbe v hoteli,“ argumentovala riaditeľka galantskej nemocnice Alexandra Pavlovičová.

Dodala, že podobných prípadov, kedy sa ľudia bez domova zdržiavajú vo vestibule, evidujú ročne desiatky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie